Brodske linije odbijaju da smanje kapacitete u ratu cena

Stope prevoza kontejnera i dalje padaju, dok se čarter stope drže, što sugeriše da linijski operateri jure tržišni udeo, čak i ako to znači rat cenama.

U najnovijem izveštaju kompanije Linerlitica, objavljenom 13. marta, navodi se da je oko 738.014 TEU kapaciteta, ili 2,8% flote, sada neaktivno, što je pad u odnosu na vrhunac od 3,8% u februaru, pošto brodske linije ponovo aktiviraju neaktivna plovila nakon kineske Nove godine.

MSC i Maersk Line će raspustiti svoju 2M alijansu u februaru 2025., a dva prevoznika su sprovodila različite strategije otkako je pandemija Covid-19 podigla vozarine do istorijskih vrhunaca.

Linerlitica je primetila: „Prevoznici OCEAN Alijanse imaju najmanji broj brodova u mirovanju, u poređenju sa 2M i THE Alliance, što je jasan znak da prevoznici sprovode veoma različite strategije u suočavanju sa viškom kapaciteta. njihov teren, kao još jedan znak da prevoznici nameravaju da jure udeo na tržištu uprkos omekšavanju tržišta tereta.”

MSC je prošle nedelje primio najveći i drugi najveći kontejnerski brod na svetu, sa 24.346 TEU MSC Irina i 24.116 TEU MSC Tessa isporučenim u dva uzastopna dana iz Yangzijiang Shipbuilding i Hudong-Zhonghua Shipbuilding. MSC je takođe preuzeo isporuku četvrtog od jedanaest brodova od 15.000 TEU iznajmljenih od Eastern Pacific Shipping-a; isporuke se očekuju do kraja ove godine.

Novi brodovi su povećali kapacitet MSC-a na rekordnih 738 brodova od 4,77 miliona TEU, povećavši razliku u odnosu na Maersk Line na 587.120 TEU.

izvor&foto: container-news.com

Pročitajte i...