Brodovi nastavljaju putovanja duž tajvanskih ruta uprkos kineskim vojnim vežbama

Isporuka u Tajvanskom moreuzu, koji je ključna ruta za globalne lance snabdevanja, stavljena je pod pritisak zbog kineskih vojnih vežbi.

Nedavno je Peking započeo opsežne vežbe zbog posete predsednice Predstavničkog doma SAD-a Tajvanu. Neki brodovlasnici odlučili su da zabrane svojim plovilima da prolaze kroz moreuz, dok su drugi plovili oko drugih područja.

Počevši od ove nedelje, transportne operacije su napredovale kao i obično, a prevoznici obavljaju uobičajene rute. Prema rečima eksperata za transport, finansijske kazne za odlaganje transporta tereta mogu biti preskupe ako bi se izbegao moreuz. Ako brodovi moraju da idu alternativnim putem, to takođe može povećati cene goriva, tako da ih prevoznici izbegavaju koliko god je moguće.

Datum završetka vojnih vežbi nije jasan. Oni su trebali da budu završeni u nedelju, ali su udarne vežbe izvedene dan kasnije. Uprkos tome, Tobi Kopson, globalni šef odeljenja za trgovinu i savetovanje u Trident LNG-u, rekao je da „iako je zabrinutost prisutna, trenutna retorika još uvek ne opravdava težak zaokret na ekstremne mere. Mislim da ni Kina ne želi da nešto krene na gore.” Nadamo se da lanci snabdevanja neće osetiti preozbiljan uticaj ovih događaja.

Izvor: allthingssupplychain.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...