Brodarska industrija se suočava sa povećanjem cena

Cena najvećeg elementa u strukturi troškova brodarske industrije, goriva, raste, što povećava inflatorni pritisak na već zategnute globalne lance snabdevanja.

Sve veći troškovi benzina i dizela utiču na brodarsku industriju. Cena brodskog goriva u Roterdamu dostigla je, početkom nedelje, najviši nivo od kraja 2019. godine, što je povećanje od 23% od početka godine.

Gorivo potrebno za pogon brodova može se proizvesti od nekih istih sastojaka koje rafinerije mogu dodati i dizelu i benzinu. Povećane marže benzina i dizela čine njihovu proizvodnju atraktivnijom, što ostavlja sektor transporta sa otežanim snabdevanjem. Pored toga, ekološka pravila primenjena 2020. godine dodatno su “pomogla” da se povećaju troškovi.

Cene sirove nafte su nedavno porasle, ali u Evropi su cene goriva poznatog kao Vlsfo (mazut sa veoma niskim sadržajem sumpora) rasle mnogo brže. Prema analitičarima za naftne proizvode i rafiniranje iz Wood Mackenzie-a, to se dešava zbog oskudnih zaliha, zbog snažnog tržišta dizela u regionu. Komentarišući povećanje cena, analitičar Mark Vilijams je rekao da je „to još jedan razlog zašto su svetske cene roba i inflacija tako visoke“.

Ostaje da pratimo, da će se kriza na istoku Evrope dodatno i u kojoj meri odraziti na cene goriva na svetskom nivou, i posredno na brodarsku industriju.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...