Boing kupuje 2 miliona galona održivog avionskog goriva

Boing je potpisao ugovor o snabdevanju sa EPIC Fuels za 2 miliona galona održivog avionskog goriva (SAF). Mešavina goriva—30% SAF, 70% konvencionalno gorivo za mlazne avione—koristiće se za proizvodne, probne i isporučne letove, uključujući punjenje Boingovog teretnog aviona Dreamlifter, a gorivo će dolaziti iz nejestivog poljoprivrednog otpada. Ova kupovina od strane Boinga ukazuje na stalne napore kompanije da postigne dekarbonizaciju.

2022. godine, SAF će podsticati operacije u Boingovim postrojenjima u državi Vašington (Everet, Renton i Sijetl) i u Severnom Čarlstonu, Južna Karolina. Šin Njusam, Boingov direktor strategije održivosti životne sredine, rekao je za Avionics International: „Koristimo SAF u Boingu nekoliko godina kao deo našeg ecoDemonstrator programa. Deo namera ovog sporazuma je da prati ono što smo drugima govorili – da treba da koristimo više SAF-a. Ovo proširuje SAF koji smo koristili i čini ga delom naših normalnih poslovnih operacija.”

Program ecoDemonstrator započeo je 2010. godine kao rezultat postojećih demonstracionih programa u Boingu. Prvobitni periodični program testiranja bi počinjao svakih 18 meseci, ali je nedavno postao ciklus od 12 meseci. Tim je upravo završio osmi ecoDemonstrator program i sada planira sledeći program. Govoreći o vrednosti programa, Njusam je rekao: „Možete ići tako daleko samo sa testiranjem u aerotunelu i laboratorijskim testiranjem. U nekom trenutku, morate ići u punoj meri.”

SAF je od početka deo programa ecoDemonstrator, ili se koristi za gorivo aviona ili se sam testira. Boing je do sada testirao preko 200 tehnologija kroz demonstracijske programe. Jedan od glavnih fokusa programa za 2021. bio je smanjenje emisija i sagorevanja goriva, pored uključivanja održivijih materijala u Boeingovu proizvodnju okvira aviona.

Boeing-ov 777X je porodica dugotrupnih aviona, uključujući 777-8 i 777-9. Njusam je prokomentarisao: „Mi smo u fazi testiranja leta za 777-9 koji će obezbediti najnoviju generaciju tehnologije konstrukcije aviona i motora i možda će biti oko 20% ekonomičniji od prethodne generacije. S obzirom na fokus kompanije na održivost u avijaciji, svi naši novi avioni su dizajnirani da budu ekonomičniji i da imaju niže emisije ugljenika od aviona koje zamenjuju.“

Prema Njusamu, 777-9 će imati najbolju efikasnost motora u svojoj klasi kada uđe na tržište. 777-9 je prvi put poleteo u januaru 2020. godine, a prve isporuke aviona 777X očekuju se do 2024. godine.

Drugi deo Boingove strategije dekarbonizacije dolazi od njihove investicije od 450 miliona dolara u avion Visk eVTOL (električno vertikalno poletanje i sletanje). „Tehnologije koje se razvijaju kroz tu platformu imaju potencijal da isporuče proizvode za komercijalne avione u budućnosti“, dodao je Njusam. Boingovo ulaganje u Visk-ov avion 6. generacije eVTOL učinilo je Visk jednom od najfinansiranih kompanija na svetu koje promovišu naprednu vazdušnu mobilnost.

Dok se SAF isporučuje prvenstveno samo u Boingove centre za testiranje letova, Njusam je objasnio: „Imamo planove da dugoročno koristimo SAF u celom preduzeću. Obim je još uvek relativno mali. Da bismo maksimizirali efikasnost iz perspektive isporuke, kanališemo gorivo na samo nekoliko lokacija za početak.”

izvor&foto: aviationtoday.com

Pročitajte i...