Boing će otpustiti još 7.000 radnika kao posledicu povećanja gubitaka

Boing je najavio da će ukinuti dodatnih 7.000 radnih mesta, jer se njegovi gubici nastavljaju povećavati nakon pada prihoda. Proizvođač aviona je već najavio da će smanjiti broj zaposlenih za 19.000 radnih mesta ranije ove godine, kombinacijom dobrovoljnih i nevoljnih otpuštanja. Ove nedelje je saopšteno da očekuju da će se do kraja 2021. godine broj radnika smanjiti na oko 130.000, što bi značilo dodatnih 7.000 ukidanja radnih mesta, pored prirodnog odliva kadrova u kompaniji tokom cele godine.

Boing nije odmah utvrdio gde će doći do ukidanja posla. I nije jasno da li će ovo biti kraj rezova.

Kompanija je u poslednjem kvartalu zabeležila gubitak od 754 miliona dolara, ne računajući posebne stavke, jer je prihod pao za 5,8 milijardi dolara, ili 29%. Aviokompanije su zaustavile isporuku novih aviona i otkazuju narudžbine zbog naglog pada avionskog saobraćaja izazvanog COVID-19 pandemijom.

Globalna pandemija nastavila je da vrši pritisak na naše poslovanje i mi se prilagođavamo novoj stvarnosti“, rekao je izvršni direktor Dave Calhoun.

Calhoun je predvideo da se globalni vazdušni saobraćaj neće vratiti na nivo iz 2019. još najmanje tri godine, a trebaće mu i nekoliko godina da dostigne nivo rasta predviđen pre pandemije. Uticaj pandemije na prodaju aviona trajaće dugi niz godina, rekao je on, dodajući da su izgledi Boeing-ovog desetogodišnjeg tržišta komercijalnih aviona približno 11% niži od onoga što se pretpostavljalo pre godinu dana.

„Iz dvadesetogodišnje perspektive i dalje vidimo uticaj Covida, ali u manjoj meri“, dodao je Calhoun.

Akcije Boinga, Dow komponente, pale su za oko 2% u ranim popodnevnim trgovanjima u sredu.

izvor: edition.cnn.com

Image by skeeze from Pixabay