Belgijske vlasti odobrile spajanje luka Antverpen i Zebriž

Belgijska uprava za zaštitu konkurencije (BMA) zvanično je odobrila spajanje luka Antverpen i Zebriž. Dve luke su se u februaru prošle godine dogovorile da se spoje u jednu luku. Prema mišljenju Komisije za zaštitu konkurencije, ova koncentracija neće dovesti do poremećaja tržišta.

Antverpen i Briž (čije je predgrađe Zebriž(Zeebruge)) već nekoliko godina rade na spajanju svojih luka. Antverpen će dobiti 80,2 odsto udela u kombinovanoj luci, dok će Zebriž dobiti još 19,8 odsto.

Komplementarnost luka

Antverpen je važan centar za pretovar hemikalija, dok je Zebriž najveća evropska luka za uvoz automobila i vitalna luka za snabdevanje LNG. Prema tome, istraživanje BMA pokazuje da su te dva luke veoma komplementarne. Kombinacija ova dva će takođe doprineti tranziciji digitalne i zelene ekonomije. Pored toga, dve luke su uvek imale široke veze sa teretnim vozovima Kina-Evropa.
Očekuje se da će dve luke pretovariti oko 278 miliona tona tereta godišnje. To je i dalje mnogo manje od najveće evropske luke, Roterdama, koja je pretovarila skoro 470 miliona tona u 2019. Što se tiče zapremine kontejnera, belgijska spojena luka će preraditi oko 157 miliona tona godišnje. To je otprilike isto koliko i luka Roterdam.

Sa godišnjim protokom od 18,1 milion tona, nedavno rođena luka Antverpen-Zebriž postaće najveća luka za pretovar automobila u Evropi. Pored toga, pretovar gasa u kombinovanim lukama činiće više od 15 odsto ukupnih evropskih količina.

Nema kršenja konkurencije

Belgijski organ za zaštitu konkurencije procenio je šta bi planirano spajanje značilo za koncesije u lukama i konkurenciju na tržištima kao što su transport kontejnera, rasutih tereta i voznih sredstava. Na kraju, komitet je zaključio da „ovaj plan spajanja ispunjava uslove za odobrenje“.
Prema prošlogodišnjoj odluci, sadašnji izvršni direktor luke Antverpen Žak Vermajren postaće predsednik upravnog odbora luke Antverpen-Zebriž. On će raditi na poboljšanju veza između dve luke, uključujući železnički transport, unutrašnji transport i cevovode.

foto: ship-technology.com

Pročitajte i...