BAR Technologies grabi napred sa izgradnjom pogona na vetar

Konsultantska kompanija za pomorski inženjering BAR Technologies i njen skandinavski partner Yara Marine Technologies nastavljaju sa izgradnjom WindWings jedara, nakon što su završili prvi rez čelične konstrukcije za prvu proizvodnju BAR-ove tehnologije vetro jedara.

Pikis Ocean, panamax brod za rasuti teret kompanije Mitsubishi Corporation, izgrađen 2017. godine, u čarteru sa razvojnim partnerom Cargill-om, biće prvo plovilo nadograđeno sa dva WindWing-a, i to tokom prve polovine 2023. godine.

Nova pravila o indikatoru intenziteta ugljenika (CII) biće primenjena od početka sledeće godine, a instalacija WindWings-a će omogućiti operaterima da uštede oko 1,5 tona goriva po WindWing-u dnevno na prosečnim globalnim rutama.

Proizvodnja je trenutno fokusirana na glavne elemente nosača koji WindWings-u daju njihovu visinu, zajedno sa pripadajućim strelama, tornjem i ležajevima. Istovremeno, proizvodnja takođe napreduje sa mehanizmom nagiba koji zakupcima plovila pruža svestranost za smeštanje WindWings-a tokom operacija na pristaništu, prolazeći ispod konstrukcija ili u određenim uslovima na moru. Takođe se kaže da su kompozitni delovi krila dobro napredovali sa montažom, a sledi i testiranje.

„Neuspeh COP27 da postigne konsenzus o postepenom smanjivanju fosilnih goriva podsetio nas je na imperativ da nastavimo sa inovacijama na industrijskom nivou kako bismo postigli naše ciljeve za dekarbonizaciju globalnog rasutog transporta“, rekao je Džon Kuper, izvršni direktor BAR Technologies.

Yara Marine je komercijalni ugovorni partner i upravlja lancem vrednosti od nabavke, izgradnje, instalacije, servisa i obuke za WindWings na globalnim lokacijama.

Izvršni direktor kompanije, Tomas Konjordos, rekao je da će odluka Berge Bulka da opremi svoj bulker sa četiri WindWing-a smanjiti emisije za 19 tona CO2 dnevno na prosečnoj ruti. „Interesovanje za WindWings je uzbudljivo i srećni smo napretkom koji smo postigli u lancu vrednosti kako bismo obezbedili gotovu dostupnost ove tehnologije koja će zadovoljiti potrebe brodarske industrije širom sveta”.

*izvor i foto: splash247.com

Pročitajte i...