Autonomija terminala uz pomoć 5G i 4L

Sa ciljem izgradnje pametne i zelene luke, Tianjin Port Group (TPG), u saradnji sa Huawei-om i drugim partnerima, izgradila je pametni terminal na lučkoj platformi kineske luke Tianjin.

Luka Tianjin je jedna od tehnološki najnaprednijih luka u Kini. Do kraja 2021. pretovar u luci je dostigao 435 miliona tona, što je deveto mesto u svetu, dok sa pretovarom kontejnera,  zauzima osmo mesto u svetu.

Osnova za izgradnju inteligentnih i niskougljeničnih luka je inteligentni horizontalni transportni sistem zasnovan na veštačkoj inteligenciji koju je razvio Huawei. Kao prvi u svetu, sistem je postigao niz uspeha, kao što je velika komercijalna upotreba ultra-L4 bez vozača, integracija sveprisutne inteligencije „5G+BeiDou“, prvo samosnabdevanje zelene struje na svetu i nultom emisijom ugljenika.

Zbog zagušenja u lukama koje su izazvale ozbiljne poremećaje u globalnim lancima snabdevanja krajem 2021. godine, došlo je do globalnog nedostatka zaliha u prodavnicama. Sticanjem iskustva u oblasti inovacija, automatizacije i inteligencije koje dolaze iz kineskih luka, oni će, kako se očekuje, moći da reše ovakve izazove.

izvor&foto: etransport.si

Pročitajte i...