AutoFlight napravio najduži eVTOL let u istoriji

AutoFlight, globalni pionir eVTOL (električno vertikalno poletanje i sletanje), objavio je da je postigao najduži eVTOL let u istoriji sa razdaljinom od 250KM / 155 milja sa jednim punjenjem litijum-jonskih baterija aviona.

Let, koji je održan u AutoFlight-ovom eVTOL testnom postrojenju 23. februara, sastojao se od 20 krugova na unapred definisanoj stazi leta, pri čemu je avion daljinski upravljao sa zemlje od strane AutoFlight-ovog Flight Test tima. Zanimljivo, dok je AutoFlight-ov Gen4 avion opremljen najnovijom najsavremenijom avionikom, avion je takođe koristio avioniku treće strane za snimanje i verifikaciju udaljenosti preletene na ForeFlight-u, nezavisnom sistemu koji se široko koristi u sektoru vazduhoplovstva.

Let je priznat kao najduži let potpuno električnog aviona u istoriji, gde avion i poleće i sleće vertikalno. Ovaj probni let dugog dometa je ključna prekretnica u razvoju aviona Prosperity I, jer prolazi kroz kontinuirano testiranje ka cilju kompanije da sertifikuje plovidbenost 2025. sa EASA-om.

„Ovaj let je istovremeno velika slavljenička prekretnica i svedočanstvo neverovatnog napora i napretka tima u testiranju i postepenom pomeranju okvira performansi aviona. To je izvanredno dostignuće koje pokazuje sposobnost naše letelice i uzbuđeni smo što ćemo nastaviti da radimo na našim sledećim ciljevima sve do EASA sertifikacije 2025. godine“, rekao je predsednik AutoFlight-a Omer Bar-Yohaj.

Avion korišćen u ovom rekordnom letu je prvi pogled na najnoviji model AutoFlight generacije 4, koji je napisao legendarni dizajner Frank Stephenson. Frankov portfolio dizajna vozila uključuje legendarne uspehe brendova uključujući Ferrari, Maserati, McLaren, MINI i sada AutoFlight.

Avion Prosperiti kompanije AutoFlight je najsavremeniji električni avion koji koristi rotore za vertikalno podizanje aviona za poletanje, a zatim prelazi na horizontalni let na krilu (kao tradicionalni avion). Avion je sposoban za brzine veće od 200 km/h, u dometu većem od 250 km. AutoFlight je jedan od samo nekoliko eVTOL OEM-a koji su savladali izazovnu „fazu prelaza“ sa vertikalnog na horizontalni let i to su uradili stotine puta, prešavši hiljade milja leta na višestrukim iteracijama svojih aviona.

izvor&foto: aircargoweek.com

Pročitajte i...