Ares, šesti član remorkerske flote Luke Koper

Dana 12. oktobra 2023. godine na Pristaništu I Luke Koper zvanično je puštena u rad nova akvizicija Adria Tow d.o.o., tegljač Ares.

Novi brod značajno će ojačati kapacitet flote Adria Tov-a koji više od 30 godina pruža usluge tegljenja i pomoći u Luci Koper. Projektni projekat novog broda, koji je izgrađen u Hihonu, u Španiji, i koji se pridružio pet drugih tegljača kompanije u Kopru, predstavio je Robert Gerk, generalni direktor Adria Tow. „Savremeni teretni brodovi su sve veći i veći, tako da je ključno da sa odgovarajućom opremom pružimo kvalitetne usluge ne samo u lučkom tegljanju, već i u drugim pratećim aktivnostima u pomorskom saobraćaju i u slučaju vanrednih situacija na moru. Plovilo je izgrađeno po najnovijim standardima, uključujući i pogon.“

Poslednjih godina Luka Koper je dosta ulagala u nove lučke objekte. Propusnost je porasla, kao i potreba za pouzdanim pomorskim uslugama. Kako je istakla Nevenka Kržan, predsednica Upravnog odbora Luke Koper, Adria Tow je primer dobre prakse, koja godinama uspešno modernizuje svoju remorkersku flotu i odgovara na izazove moderne pomorska logistika. Usluge šlepovanja su preduslov za bezbedan dolazak i isplovljavanje brodova u luku, a nezaobilazne su čak i u slučaju izuzetnih događaja kakvi su bili tokom ovoletnjih oluja.

U ime kompanije Ocean iz Trsta koja je, uz Luku Koper, suvlasnik Adria Tow-a, sve prisutne je pozdravio vlasnik i direktor Alberto Kataruca. On je podsetio na osnivanje Adria Tow-a i prve godine njegovog naglog razvoja. „Bilo je ključno prepoznati potencijal ovog kraja i Luke Koper, i uspeli smo jer smo verovali u priču i u ljude koji je nastavljaju. Rezultati su potvrdili da je naša odluka bila ispravna”. On je izrazio ponos na rad i dostignuća Adria Tov-a za koji smatra da je odličan primer uspešne saradnje javnog i privatnog kapitala.

Gracijan Nečmeskal, predsednik Slovenačke asocijacije agencija za pomorski transport, takođe je u svom pozdravnom obraćanju istakao da su tegljači neophodan segment logističkog procesa, koji doprinosi ekonomičnijem i efikasnijem poslovanju luke i njenoj konkurentnosti. Takođe je istakao da su ulaganja – kako u unapređenje i proširenje lučke infrastrukture, tako i u obezbeđivanje pouzdanih putnih i železničkih veza – ključna za dalji razvoj luke i logistike uopšte.

„Uveren sam da će novo plovilo doprineti daljem smanjenju rizika od pomorskih nesreća i očuvanju dobrog ugleda Luke Koper“, rekao je Andrej Rajh, državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu, sumirajući svoja razmišljanja na inauguraciji. Poseban akcenat je stavio na segment bezbednosti i pomorske bezbednosti i, u tom kontekstu, istakao nezamenljivu ulogu Adria-Tov-a u nacionalnom sistemu zaštite, spasavanja i pomoći.

izvor&foto: luka-kp.si

Pročitajte i...