Arapska kompanija kupila dva ogromna broda za prevoz nafte

Al Seer Marine (ASM), podružnica Internacionalne holding kompanije (IHC) sa sedištem u Abu Dabiju, kupila je dva veoma velika broda za prevoz nafte (VLCC – Very Large Crude Carriers) kapaciteta 320.000 dwt. Time je ova vodeća pomorska kompanija u arapskom regionu, uvećala svoju brzorastuću flotu.

Sa ukupnom vrednošću od 404 miliona AED (110 miliona američkih dolara), kompanija očekuje se da će tankeri za sirovu naftu, Twin Castor i Twin Pollux, obezbediti prinos od više od 20 odsto, navodi ASM. Ovo dolazi uglavnom zbog prognoziranog globalnog povećanja potražnje za tonskim miljama podstaknutog povećanjem proizvodnje sirove nafte za 4 procenta u ovoj godini i sve manjeg globalnog broja naloga za angažovanjem VLCC brodova.

Al Seer Marine je nedavno povećao svoju flotu kupovinom devet brodova i ujedno analizira opcije daljeg širenja u sektorima tankera za naftu i proizvode, tankera za gas i transporta rasutih tereta. Kratkoročni planovi uključuju kupovinu 10 do 15 brodova samo u 2022. godini. Kompanija je nedavno kupila dva tankera za tečni naftni gas (LPG) ukupne vrednosti od 246 miliona AED, a već poseduje dva veoma velika transportera gasa (VLGC), kapaciteta 86.000 m3, koji su trenutno u izgradnji kao deo zajedničkog ulaganja sa BGN International.

Guy Neivens, izvršni direktor Al Seer Marine, izjavio je tim povodom: „Ova akvizicija dva nova tankera za sirovu naftu je strateški vođena s obzirom na trenutne tržišne uslove, i očekujemo da ćemo videti jake povrate kako se potražnja za naftom oporavlja. Sa 19 procenata postojeće globalne ponude brodova za prevoz sirove nafte starijih od 18 godina, oni će u narednih nekoliko godina biće predviđeni za otpad ili recikliranje. To će dovesti do toga da se broj globalnih flota dodatno smanji, što predstavlja pogodno vreme za Al Seer Marine da se proširi i postane jedna od najvećih komercijalnih flota u regionu Bliskog istoka i Azije.

*izvor: themaritimestandard.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...