APM terminali se povlače iz Global Ports-a

Ruski Global Ports je objavio da je APM Terminals izjavio da će započeti proces prodaje kompanije. Najverovatniji kupac je Delo grupa.

Global Ports upravlja mrežom od pet morskih kontejnerskih terminala u Rusiji i dva u Finskoj, kao i logističkim kompleksom u blizini Sankt Peterburga. Pored toga, obrađuje niz drugih vrsta tereta, uključujući rasuti teret, automobile i druge vrste ro-ro tereta.

APMT poseduje 30,75% udela u kompaniji. Delo grupa poseduje 30,75%, a preostalih 38,5% kotira na Londonskoj berzi.

Nije naveden nikakav razlog za odluku APMT-a, ali je očigledno rezultat sukoba u Ukrajini, što je navelo mnoge međunarodne kompanije da se distanciraju od Rusije.

U Moskvi je Delo grupa, u vlasništvu Sergeja Šiškareva i državne korporacije za nuklearnu energiju Rosatom, izjavila da će razmotriti otkup 30,75% udela APM terminala u Global Ports „ako dobije ponudu“.

U saopštenju koje je preneo Interfaks stoji: „Nameravamo da razmotrimo mogućnost otkupa udela ako dobijemo ponudu i donećemo odluku uzimajući u obzir sve spoljne i domaće faktore. Grupa kompanija Delo ne planira da napušta Global Ports. Ulaganje u GP uvek smo smatrali strateškim i zadovoljni smo poslovnim i finansijskim rezultatima. Sviđa nam se kako se kompanija razvija pod trenutnim menadžmentom i u potpunosti podržavamo akcije kompanije u teškim uslovima.“

Portparol APMT-a je preneo Interfaks da je rekao: „U potpunosti smo zadovoljni partnerstvom sa našim drugim akcionarom i žalimo zbog ovog koraka.“

U međuvremenu, dva nezavisna neizvršna direktora podnela su ostavku na članstvo u Odboru Global Ports-a, od 23. marta i 2022. godine, Brita Dalunde i Ina Kuznetsova.

izvor&foto: bulkmaterialsinternational

Pročitajte i...