Antverpen istražuje potencijal za prepolovljenje emisije CO2 u luci Antverpen do 2030. godine

Na kraju 2019. godine Antverpenska luka okupila je sedam vodećih hemijskih i energetskih kompanija kako bi smanjili emisiju CO2 i preduzeli praktične korake u prelasku na održivu luku sa niskim udelom ugljenika. Konzorcijum čine Air Likuide, BASF, Borealis, EkkonMobil, INEOS, Flukis, Port of Antverp i Total. Projektom pod nazivom Antverp@C , partneri imaju za cilj da zadrže CO2 iz atmosfere i na taj način daju značajan doprinos klimatskim ciljevima, zahvaljujući aplikacijama za hvatanje i korišćenje ili skladištenje CO2, a sve u relativno kratkom roku i sa razumnim troškovima. Projekat ima potencijal da smanji emisiju CO2 u luci (18,65 miliona tona gasova sa efektom staklene bašte u 2017.) za polovinu do 2030. godine.

Antverpen luka – pionir „hvatanja“ ugljenika

Antverpen luka je dom najvećeg integrisanog klastera energije i hemikalija u Evropi. To ga čini idealnim mestom za postavljanje novih prekograničnih projekata saradnje za inovativno smanjenje CO2. U tom smislu, udruženi konzorcijum partnera, pod projektnim imenom Antverp@C, ima za cilj istraživanje tehničke i ekonomske izvodljivosti izgradnje infrastrukture za CO2 kako bi podržali buduće CCUS (Carbon Capture Utilization & Storage) aplikacije. Snimanje i skladištenje ugljenika (CCS), a na kraju i zarobljavanje i upotreba ugljenika (CCU) – tj. Ponovna upotreba CO2 kao sirovine za hemijsku industriju – vide se kao važni putevi u prelasku na luku bez-ugljenika.

Prekogranična saobraćajna infrastruktura

Budući da Belgija nema odgovarajuće geološke slojeve, biće potrebna međunarodna saradnja kako bi se CO2 transportovao preko granica i trajno skladištio u npr. iscrpljena gasna polja na moru. U tu svrhu Antverpen@C istražuje mogućnosti transporta do Roterdama cevovodom ili brodom do Norveške.

Subvencije su od suštinskog značaja

Široka podrška, posebno finansijska, od strane EU, belgijske savezne vlade i flamanske vlade, biće od suštinskog značaja za postizanje uspeha projekta. Antverp@C sprovodi dve inicijative za prekograničnu saobraćajnu infrastrukturu CO2, naime projekat CO2TransPorts za gasovod do Roterdama i projekat Severnog svetla za prevoz brodom do Norveške. Budući da EU CCS smatra važnom polugom za borbu protiv klimatskih promena, ove inicijative su priznate kao Projekti od zajedničkog interesa (PCI). Zahtevi za subvenciju za detaljne studije podneti su ove nedelje za oba projekta pod uslovima Instrumenta za povezivanje Evrope (CEF). Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava očekuje se u novembru. Pored toga, prijave za subvenciju se pripremaju za Evropski fond za inovacije u okviru Zelenog ugovora.

izvor: eurologport.eu

Image by David Mark from Pixabay

Pročitajte i...