Antonov Airlines prevezao satelit Turksat 5B

Antonov Airlines u saradnji sa Bollore Logistics Space prevezao je novi turski telekomunikacioni satelit iz Tuluza u Francuskoj na Floridu u Sjedinjenim Državama. Satelit Turksat 5B prebačen je u jedan od aviona AN-124-100 kompanije Antonov Airlines. Satelit je kasnije lansirala američka kompanija za vazduhoplovstvo SpaceX.

Teret je bio težak ukupno 60 tona uključujući specijalni kontejner dužine 14,69 metara, širine 5,45 metara i visine 4,36 metara, koji je dizajnirao Airbus Defence and Space specijalno za pomeranje ovih tipova satelita na avionima AN-124-100.

Komentarišući operaciju, Sergij Bilozerov, komercijalni direktor kompanije Antonov Airlines, rekao je: „Za utovar i istovar kontejnera korišćena je spoljna dizalica u kombinaciji sa ugrađenom dizalicom i vitlom AN-124-100, kao i specijalna oprema za utovar, dizajnirani i proizvedeni od strane inženjera kompanije Antonov.”

SpaceX je lansirao satelit Turksat 5B 18. decembra sa Kejp Kanaverala, SAD, u ime nacije Turske i to će biti najmoćniji satelit koji Turska koristi, koji će povećati kapacitet komunikacionog opsega i služiće Turskoj i susednim zemljama 35 godina.

izvor&foto: projectcargojournal

Pročitajte i...