Američke luke zatražile 3,5 milijarde dolara pomoći zbog pada obima tereta

U pismu američkom Kongresu, brojne pomorske grupe tražile su da se tom sektoru obezbedi 3,5 milijarde dolara. U pismu se sugeriše da bi Kongres mogao da usmeri Zakon o odobrenju nacionalne odobrene Villiama M. (Mac) Thornberri-a za fiskalnu godinu 2021. pre daljih olakšica za COVID19, kako bi Kongres mogao da usmeri ta sredstva kroz Program hitne pomoći za sistem pomorskog saobraćaja. Kroz ovu akciju Pomorska uprava bi bila ovlašćena da dodeli bespovratna sredstva kako bi pomogla u podmirivanju poslovnih kritičnih troškova nastalih zbog tekuće pandemije COVID-19.

Prema grupi, Zahtev dolazi u trenutku kada je komercijalni teret naglo opao – ukupan obim trgovine vodom smanjen je za 6,3% u odnosu na prošlu godinu, dok je vrednost ove trgovine srušena za 13,9% i iznosi 200 milijardi dolara.

„Olakšanje koje tražimo odnosi se na obezbeđivanje luka i drugih preduzeća u pomorskom prevozu da budu u stanju da idu u korak sa sve većim troškovima zaštite svojih radnika, a da istovremeno zadržavaju radnu snagu i održavaju stanje pripravnosti“, rekao je predsednik i izvršni direktor AAPA Christopher J. Connor u izjavi.

Connor je primetio da, iako nedavni novinski izveštaji pokazuju oživljavanje trgovine u nekim od najvećih kontejnerskih luka u SAD, „istina je da većina luka i dalje „pati“ finansijski, posebno one koje rukuju robom koja nije u kontejneru, poput čelika, žitarica i ostalih vrsta robe. Čak i većina kontejnerskih luka ima veliki poslovni portfelj koji uključuje rukovanje kritičnim robama, ali slabijeg kvaliteta, što predstavlja novčanu kočnicu za njihovu sposobnost da plate dodatne troškove zaštite svojih radnika. “

Od suštinske je važnosti da američka pomorska industrija održi stanje pripravnosti i samim ti održi kritičnu odgovornost u lancima snabdevanja koji obezbeđuju logistiku hrane, medicinske opreme i drugih osnovnih životnih potrebština građanima SAD-a, zaključuje se u pismu.

izvor: porttechnology.org

Foto di Jackelberry da Pixabay

Pročitajte i...