Aerodrom Budimpešta postaje član poverenika TIACA

Obim vazdušnog tereta na aerodromu u Budimpešti je napredovao sa ogromnim strateškim značajem u poslednjih nekoliko godina, gde je aerodrom Budimpešta postao veoma ozbiljan igrač u budućnosti industrije vazdušnog tereta u centralnoj i istočnoj Evropi.

Posvećeni značajnim investicijama i operacijama, teretni saobraćaj aerodroma je eskalirao ogromnom brzinom, više nego udvostručivši obim tereta od 2015. Prevozeći 183.000 tona prošle godine, Budimpešta je zabeležila snažan porast od 36% u poređenju sa 2020.

Nakon ovog snažnog rasta, aerodrom u Budimpešti je postao član poverenika Međunarodnog udruženja za vazdušni teret (TIACA).

Početak ovog putovanja započeo je u novembru 2019. godine kada je aerodrom u glavnom gradu bio domaćin Izvršnog samita TIACA i nastaviće da sarađuje sa članovima kako bi ostvarili vizije udruženja, uključujući održivost, bezbednost i jedinstvo unutar industrije vazdušnog tereta.

Otvaranje kargo terminala na aerodromu, BUD Cargo City, 2020. godine – investicija od 50 miliona evra – ne bi napredovala bez opsežnog rada na proširenju povezivanja kargo ruta u Budimpešti, pružajući efikasne transportne mogućnosti za špeditere: „Uspešno i odgovorno poslujemo sa vazdušnim teretom je potrebno više od obične nadogradnje infrastrukture“, kaže Rene Droese, glavni razvojni direktor Aerodroma Budimpešta.

„Morate da razmišljate sveobuhvatno „u sistemima“ i da budete svesni uloge svog tereta i njegovog dela šireg okruženja sa više tačaka gledišta. Teret na vašem aerodromu je važan deo lokalnog, regionalnog i globalnog sistema transporta: logistički, ekonomski, društveni i ekološki aspekti. Aerodrom ima značajnu ulogu sa velikim potencijalom da inicira, koordinira i podrži saradnju zainteresovanih strana u svojoj zajednici, u interesu obostrano korisnog, efikasnog i održivog razvoja tereta“, dodaje Droese.

„Srećni smo što smo se pridružili TIACA-i na najvišem nivou kao deo globalne organizacije koja iza sebe ima slične ciljeve i znanje. Verujem da naša saradnja sa udruženjem može doneti koristi za obe strane. Stivena Polmansa, predsednika TIACA-e, poznajem već neko vreme i vidim sličnosti između njegove strasti i posvećenosti avio kargou i našeg rada u BUD-u.

„Avio kargo podrazumeva timski rad, saradnju, prilagođavanje i kontinuirano poboljšanje“, komentariše Jožef Košut, šef kargo-a na aerodromu Budimpešta. „Jedna od naših prednosti u BUD Cargo-u je to što imamo dobru zajednicu avio kargo oko nas sa velikim naporima u saradnji i otvorenošću za poboljšanja. Želeli bismo da pristupimo ovoj prilici odgovorno i iskoristimo našu novu saradnju sa takvim profesionalnim partnerom kao što je TIACA da zajedno radimo velike stvari u budućnosti u digitalizaciji tereta, procesima i organizaciji tereta, nadogradnji tehnologije, regulatornom okruženju i drugim razvojima tereta.

Stiven Polmans, predsedavajući TIACA-e, dodaje: „Uzbuđeni smo što vidimo ogroman rast koji je Aerodrom Budimpešta doživeo u poslednjih nekoliko godina i želimo im dobrodošlicu u TIACA porodicu. Ne samo njihov rast, već posebno njihova vizija i pristup koji uključuje celu avio kargo zajednicu čini da verujem da delimo zajednički cilj. Bilo je veliko zadovoljstvo raditi sa Reneom i njegovim timom tokom Izvršnog samita 2019. i radujemo se saradnji sa njima kao članovima sa pravom glasa. Pridruživanjem asocijaciji kao član poverenika, Aerodrom Budimpešta pokazuje svoju podršku našoj transformaciji i radu asocijacije i koristi koju TIACA može doneti aerodromu u Budimpešti i celoj avio kargo zajednici oko njega.”

izvor&foto: aircargoweek

Pročitajte i...