ADP i Air France testiraju autonomna rešenja

Od avgusta 2021, ADP i Air France KLM Martinair Cargo testiraju rešenje za prevoz vazdušnog tereta, sa autonomnim električnim vozilom francuske kompanije OROK na aerodromu Paris-Charles de Gaulle.

Cilj ovog eksperimenta je optimizacija, zaštita i dekarbonizacija kopnenih operacija, na aerodromima i servisnim trakama oko aviona, u korist svih igrača u lancu vrednosti aerodroma.

Pobednik inovacionog izazova „Play your Airport“ za 2020. godinu posvećenog teretnim aktivnostima – koji je organizovala Grupa ADP-OROK je razvio inovativno rešenje sa autonomnim električnim vozilima za prevoz robe i vazdušnog tereta.

Opremljena najsavremenijim GPS sistemom i brojnim senzorima koji mu omogućavaju pristup područjima za utovar i istovar u blizini aviona, ova autonomna vozila nadzire server sa veštačkom inteligencijom. Sposobna da prenesu između 30 i 40 kofera, kontejnera za prtljag ili paleta natovarenih robom, ova nova vozila namenjena su zameni traktora i prikolica koji se obično koriste između skladišta tereta ili centara za sortiranje prtljaga i štandova za parkiranje aviona.

Ovo rešenje se sprovodi u skladištu tereta „G1XL“ kompanije Air France Cargo. Ispitivanje se u početku sastojalo u transportu praznih avionskih kontejnera između dva prostora u skladištu pomoću prvog prototipnog vozila „demokart“.

Testovi će se zatim postepeno razvijati koristeći novu generaciju efikasnijih vozila. Ova autonomna električna vozila nude nekoliko prednosti: smanjenje nesreća na pisti, brža isporuka robe ili prtljaga, smanjenje površinskih zahteva za manevrisanje i još mnogo toga.

Edward Arkwright, zamenik izvršnog direktora Groupe ADP-a, prokomentarisao je: „Zahvaljujući ovom eksperimentu sa autonomnim vozilom OROK-a, zajedno sa Air Franceom testiramo inovativne alate za poboljšanje performansi i bezbednosti avio-transportnih aktivnosti, za koje je Paris Charles de Gaulle jedan od vodećih aerodroma. Ova autonomna tehnologija obećava da će nam pomoći da transformišemo naše procese, dok doprinosimo ekološkoj tranziciji naših kopnenih operacija.”

izvor&foto: aircargoweek.com

Pročitajte i...