ABC i komercijalni pošiljki litijumskih baterija preko 35 kg

AirBridgeCargo Airlines (ABC) je dobio odobrenje od Uprave za civilno vazduhoplovstvo Kine (CAAC) za komercijalni transport litijumskih baterija preko 35 kg koje se obično nazivaju SP (posebna odredba) A99.

Kompanija je tako postala prva avio-kompanija koja je dobila ovu vrstu odobrenja u Kini nakon dve godine preliminarnih radova, testiranja i bliske saradnje sa zainteresovanim stranama.

Prva komercijalna pošiljka od 113 kg lansirana je 20. oktobra sa aerodroma Šangaj Pudong (Kina) u Frankfurt (Nemačka), za jednog od najvećih proizvođača LB u Kini – Contemporary Amperex Technology Co. Limited.

Kao što je Tom Ouiang, regionalni menadžer specijalnog teretau AirBridgeCargo, za Aziju i Pacifik primetio: „Ovo je važan događaj za LB industriju u Kini i počastvovani smo što smo prva avio-kompanija koja je dobila CAAC odobrenje. Izvoz prve isporuke SP A99 litijumske baterije je izuzetna prekretnica u industriji vazdušne logistike u Kini. Zahvaljujemo se na velikim naporima koje su uložili nadležni, kupac i naši timovi da bi se to dogodilo. Sa uspešnim iskustvom, ohrabreni smo da u budućnosti podržavamo sve više klijenata u transportu ovog specijalnog tereta.”

Litijumske baterije postaju sastavni deo raznih gotovih proizvoda, od potrošačke elektronike do sofisticirane opreme, na primer EV, što dovodi do povećanja bruto težine svake baterije.

S obzirom na to da je Kina dom za glavne proizvođače litijumskih baterija, došlo je do poremećaja u efektivnoj logistici i većina kupaca je težila pomorskom transportu. CAAC odobrenje će omogućiti ABC-u da iskoristi rastuću potražnju za transportom SP A99, nudeći logistička rešenja svojim postojećim kupcima i pridobijajući nove.

izvor&foto: aircargoweek.com

Pročitajte i...