A.P. Moller-Maersk će lansirati 8 velikih karbonsko neutralnih brodova 2024

U prvom kvartalu 2024. godine, A.P. Moller-Maersk će predstaviti prvi u revolucionarnoj seriji od 8 velikih okeanskih kontejnerskih brodova koji mogu raditi na ugljen-neutralnom metanolu. Brodove će graditi Hyundai Heavy Industries (HHI) i imaju nominalni kapacitet od približno 16.000 kontejnera (ekvivalent dvadeset stopa-TEU). Ugovor sa HHI uključuje opciju za 4 dodatna broda do 2025. Serija će zameniti starije brodove, stvarajući godišnju uštedu emisije CO2 od oko milion tona.

Više od polovine od 200 najvećih kupaca kompanije Maersk postavilo je-ili je u procesu postavljanja-ambiciozne naučne ili ciljeve bez ugljenika za svoje lance snabdevanja. Osim toga, kao deo stalne saradnje Maerska sa kupcima, lideri korporativne održivosti, uključujući Amazon, Disney, H&M Group, HP Inc., Levi Strauss & Co., Microsoft, Novo Nordisk, The Procter and Gamble Company, PUMA, Schneider Electric, Signify , Syngenta i Unilever obavezali su se da će aktivno koristiti i skalirati rešenja bez ugljenika za svoj okeanski transport, a očekuje se da će uslediti još mnogo njih.

Brodovi dolaze sa motorom sa dva goriva. Dodatni kapitalni izdaci (CAPEKS) za mogućnost dvostrukog goriva, koji omogućava rad na metanolu, kao i na konvencionalnom gorivu sa niskim sadržajem sumpora, biće u rasponu od 10-15% ukupne cene, omogućavajući Maersku da napravi značajan iskorak u svoju posvećenost povećanju ugljen-neutralnih rešenja i vođenju dekarbonizacije kontejnerske logistike.

Soren Skou, izvršni direktor kompanije A.P. Moller – Maersk, prokomentarisao je: „Vreme je da delujemo sada ako želimo da rešimo klimatske izazove brodarstva. Ova naredba dokazuje da su rešenja koja ne sadrže ugljenik danas dostupna u svim segmentima kontejnerskih brodova. Maersk se zalaže za sve veći broj naših kupaca koji žele da dekarbonizuju svoje lance snabdevanja. Nadalje, ovo je čvrst signal proizvođačima goriva da velika potražnja na tržištu zelenih goriva budućnosti raste velikom brzinom.

Maersk će upravljati brodovima na ugljenično neutralnom e-metanolu ili održivom bio-metanolu što je pre moguće. Međutim, nabavka odgovarajuće količine ugljen-neutralnog metanola od prvog dana u eksploataciji biće izazov, jer zahteva značajno povećanje proizvodnje odgovarajuće proizvodnje ugljen-neutralnog metanola, za šta Maersk nastavlja da sarađuje sa relevantnim akterima.“

Brodovi će biti projektovani tako da imaju fleksibilan operativni profil, omogućavajući im efikasno obavljanje mnogih poslova i dodajući fleksibilnost u pogledu potreba kupaca. Oni će sadržati konfiguraciju pogona metanolom razvijenu u saradnji sa proizvođačima, uključujući MAN ES, Hyundai (Himsen) i Alfa Laval, što predstavlja značajno povećanje tehnologije sa prethodnog ograničenja veličine od oko 2.000 TEU. Brodove će klasifikovati Američki biro za brodarstvo i ploviće pod danskim zastavama.

izvor&foto: logistics-manager.com

Pročitajte i...