2022: godina u kojoj je špedicija prošla bez Kine

Shipping, špedicija ili jednostavno prevoz i dostava robe, nikada nije dosadna, a trenutak kada osetite da bi mogao biti slučaj, verovatno je vreme da potražite drugu karijeru. Biti u ovoj industriji daje onima koji su dovoljno radoznali napredan pogled sa mosta geopolitičkih i ekonomskih sila koje oblikuju svet.

Nesumnjivo najveća novinska priča godine – ona koja je preoblikovala većinu drugih dešavanja – bio je početak rusko-ukrajinskog rata i naknadno preoblikovanje globalne pomorske energetske mape.

Transportne vesti koje su oblikovale 2022. godinu

  • Rat Rusije i Ukrajine i preoblikovanje svetske energetske karte na moru;
  • Uključivanje Evropske unije pomorstva u šemu bloka za trgovinu emisijama i razvoj FuelEU  Maritime propisa;
  • Kina i njena stroga politika nulte Covid tolerancije (bar do ovog meseca);
  • Bitka za kontrolu nad tankerskim gigantom Euronav sa sedištem u Antverpenu.;
  • Izvanredan rast kompanije Mediterranean Shipping Co’s na vrhu rang liste linijskih pomorskih prevoznika;
  • Iako je „kontejnerski balon pukao”, sector je još uvek na pravom putu za rekordnu godišnju kombinovanu dobit od preko 200 milijardi dolara.

Veći deo 2022. godine možda možemo poistovetiti sa 2001. godinom, kada je svetsko brodarstvo željno odbrojavalo mesece do pridruživanja Kine Svetskoj trgovinskoj organizaciji. U godinama koje su usledile, kineska ekonomija je eksplodirala i brodarstvo je donosilo nepristojne profite.

Činjenica je da u 21. veku nije bilo važnije zemlje za brodarstvo od Kine. Njen neverovatan tempo urbanizacije, spremnost da preuzme fabriku svetskog plašta, a zatim i rastuća srednja klasa – sve je to stvorilo intenzivnu pomorsku trgovinu da gurne zemlju na srebrno mesto na podijumu svetske ekonomije. U smislu BDP-a, kineska ekonomija je porasla više od 14 puta od početka 21. veka do prošle godine, obim i brzina kojoj verovatno nikada više nećemo biti svedoci.

Međutim, špedicija je morala ove godine da se snađe bez uobičajene uloge koju Kina igra. Kina i njena stroga politika nulte kovid tolerancije, do ovog meseca, ometale su industrijsku proizvodnju, stvorile ogromne glavobolje u lancu snabdevanja, kao i obezbeđivanje rasta BDP-a. U ovoj gigantskoj naciji biće najsporiji zabeležen u ovom veku.

Neverovatno je da je, s obzirom na ovaj spori rast, pomorstvo napredovalo. Međusektorski ClarkSea indeks, pristojan ponderisan barometar koji procenjuje sveukupno “zdravlje” sektora transporta, sada iznosi 34.133 dolara dnevno, što je više nego dvostruko više od desetogodišnjeg trenda. Sa prosekom u tekućojgodini do danas na 37.600 dolara dnevno, porast od 32% u odnosu na prethodnu godinu je u velikoj meri posledica dislokacije i neefikasnosti koje je doneo rat u istočnoj Evropi.

Ali kao i 2001. godine, još jedan faktor koji je pomogao da se ove godine povećaju zarada je snažan ekonomski rast u Indiji i jugoistočnoj Aziji. Elektrane, čeličane i fabrike rastu u regionu kao pečurke, podstičući nove pomorske trgovine – i iako ni blizu gigantskih cifara protoka koji se ovih dana stvaraju u Kini, rast koji je primećen u ovom delu sveta bio je ove godine jedan od manje diskutovanih, ali važnih tema.

U iščekivanju velikog povratka Kine narednegodine i novog ogromnog porasta špediterskih zarada, moramo, međutim, misliti o tome šta je 2022. godine naučilo brodarstvo, a to je da se život bez dvocifrenog rasta iz Narodne Republike Kine može održavati.

foto i izvor: splash247.com /unsplash.com

Pročitajte i...