10 najvećih kontejnerskih brodova na svetu

Jedna od najvećih novina 20. veka, standardizovani brodski kontejner, nije „samo“ promenio način rada naših društava, već je bio i najvažniji pogon za izgradnju sve većih i većih brodova za njihov transport. Najveći kontejnerski brod 2021. godine mnogo je veći od Titanika i duži od visine Ajfelovog tornja.

Prvi komercijalno uspešan kontejnerski brod bio je Ideal X, T2 tanker u vlasništvu Malcoma McLean-a. Na svom prvom putovanju prevozio je 58 metalnih kontejnera između Newark-a u državi New Jersey i Houston-a u Texas-u. Dimenzija 160 metara i visina 21 metar, nije bio ništa u poređenju sa najvećim kontejnerskim brodom današnjice, HMM Algeciras, koji je dugačak skoro 400 i visok 33 metra. Evolucija je očigledno izuzetna.

Međutim, da bismo bili pošteni prema prvom McLean-ovom brodu, ti kontejneri na Ideal X-u nisu bili isti kao današnji, jer su prevoženi znatno pre standardizacije kontejnera.

Kapacitet kontejnerskog broda danas se meri u dvadeset stopnim ekvivalentnim jedinicama (TEU). Tipična opterećenja su kombinacija ISO-standardnih kontejnera od 20 stopa i 40 stopa (2 TEU), pri čemu poslednji prevlađuju.

A sada, da vidimo koji su najveći kontejnerski brodovi:

HMM Algeciras: 24,000 TEU

Najveći svetski kontejnerski brod kapaciteta 24.000 TEU je HMM (Hiundai Merchant Marine), projektovan u Algecirasu, a konstruisao ga je Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering.

To je jedno od dvanaest, ekoloških kontejnerskih brodova klase 24000 TEU. Brod pod zastavom Paname dugačak je 399,9 m i dubok 33,2 m. Ovi parametri čine brod mnogo većim od Titanika i dužim od visine Ajfelovog tornja.

Brod se takođe smatra jednim od tehnološki najnaprednijih kontejnerskih brodova na svetu. Gigantski brod je instaliran sa čistačima kako bi ispunio nova pravila koja je nametnula Međunarodna pomorska organizacija (IMO), agencija Ujedinjenih nacija za pomorsku sigurnost. Dizajnirani su za nošenje rezervoara za tečni prirodni gas (LNG).

Brod može smanjiti nivo emisije sumpor-oksida (SOx) instaliranjem sistema za čišćenje izduvnih gasova pomoću pilinga SOx. Takođe se očekuje da optimizovani dizajn trupa broda i visoko efikasan motor poboljšaju energetsku efikasnost i smanje emisiju ugljenika.

HMM Oslo – 23,792 TEU

Sestra HMM Algeciras-a, HMM Oslo ima nosivost 23.792 TEU, a trenutni gaz je 10,8 metara. Ukupna dužina broda je 400 metara, a širina 61,5 metara. Izgrađena je 2020. godine i plovi pod zastavom Paname. Iako je jedno od 12 brodova koji čine klasu HMM Algeciras, ovaj brod (zajedno sa HMM Roterdam, Sautempton, Stokholm i Sankt Peterburg) konstruisao je Samsung Heavy Industries.

MSC Gülsün – 23,756 TEU

MSC (Mediteranska brodska kompanija) Gulsun je treći najveći kontejnerski brod na svetu sa kapacitetom od 23.756 TEU. To je prvo plovilo te vrste koje može transportovati 24 kontejnera jedan pored drugog preko širine trupa. Dužina plovila je 400 metara, a širina 62 metra. Izgradio ga je Samsung Heavy Industries i registrovan je u Panami.

MSC Mina – 23,656 TEU

MSC Mina takođe pripada klasi kontejnera Gulsun. MSC Mina, kojom upravlja Mediteranska brodarska kompanija, ima kapacitet kontejnera od 23.656 TEU. Izgrađen od strane Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, brod je dugačak oko 400 metara, a širok 61 metar.

CMA CGM Jacques Saadé – 23,000 TEU

Jackues Saade iz kompanije CMA CGM jedno je od najvećih svetskih kontejnera koje pokreće tečni prirodni gas (LNG). Brod ima kapacitet od 23.000 TEU i dugačak je 400 metara sa snopom od 61 metra i dubinom od 78 metara. Jackues Saade je grupa od devet brodova-kontejnera koje je izgradila kineska državna brodograđevna korporacija.

OOCL Hong Kong – 21,413 TEU

Hongkong OOCL (Orient Overseas Container Line) bio je vodeći brod serije od šest brodova klase G koji je prvi put prešao granicu od 21.000 TEU: nosivost mu je 21.413 TEU.

Izgrađen od strane kompanije Samsung Heavy Industries u brodogradilištu Geoje, brod ima dužinu od 399,87 metara, širinu od 58,8 metara i dubinu od 32,5 metara. To je bio najveći kontejnerski brod ikada kada je počeo da se koristi 2017. godine.

COSCO Shipping Universe – 21,237 TEU

COSCO Shipping Universe ima nosivost od 21.237 TEU i najveći je teretni brod u Kini. Dužine je 400 metara, a širok je 58,6 metara.

Za optimalne performanse i poboljšanu efikasnost goriva, brod je opremljen ABB turbopunjačima, koji mu pomažu da postigne maksimalnu brzinu od 22 nautičke milje na sat.

Sa nosivošću od 199.000 MT, brod je postao vodeći brod Pomorskog puta svile 21. veka, koji povezuje kinesku obalu sa Evropom i Afrikom kroz Južnokinesko more i Indijski okean.

CMA CGM Antoine De Saint Exupery – 20,954 TEU

Nazvan po francuskom autoru i avijatičaru Antoineu De Saint Exupery-u, ovaj brod su izgradili Hanjin Heavy Industries and Construction na Filipinima. Kapacitet je 20.954 TEU, što ga čini najvećim brodom-kontejnerom koji plovi pod malteškom zastavom.

Dug je 400 metara, širok 59 metara i nosivost 202684 MT. Pokrenut je 2017. godine, a u upotrebu je stupio u februaru 2018. godine kako bi opsluživao francusku Azijsku liniju 1 (FAL-1), koja je najduža morska ruta koja povezuje Aziju sa severnom Evropom.

Madrid Maersk – 20,568 TEU

Ovaj teretni brod bio je prvi od jedanaest kontejnera Maersk Triple E klase druge generacije, a izgradili su ga Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering. Madrid Maersk je bio najveći kontejnerski brod u vreme njenog lansiranja, ali je ubrzo nakon toga lansiran OOCL iz Hong Konga i bio je drugi kontejnerski brod koji je premašio prag od 20.000 TEU, posle MOL Trijumfa.

Ever Golden

Ever Golden je 2018. godine izgradila brodogradnja Imabari u brodogradilištu Saijo. To je prvi kontejnerski brod od 20.000 TEU izgrađen u brodogradnji Imabari. Iako je to deseti najveći brod na našoj listi, Ever Golden, koji plovi pod zastavom Paname, i dalje ima neverovatne dimenzije: DWT od 218.000 MT; dužine 400 metara i širine 58,8 metara.

Brodovi koji iz dana u dan formiraju našu ekonomiju

Brodski kontejnerski brodovi su mnogo više od jednostavnih sredstava za prevoz tereta: oni su jedan od najvažnijih motora naše ekonomije. I bukvalno i indirektno, ovi brodovi su radikalno transformisali lance snabdevanja, a zauzvrat i domaću i međunarodnu ekonomiju širom sveta.

Trenutno se čak 90% robe u svetskoj trgovini prevozi morem. U svetskoj komercijalnoj floti ima oko 53.000 brodova, od kojih je 5.000 brodova-kontejnera. Bez ovih brodova mnoge države ne bi mogle da učestvuju u globalnoj trgovini. Potrošači bi takođe morali da apsorbuju povećane troškove – čineći svet siromašnijim.

Neverovatan rast brodova za prevoz kontejnera vodi jedna jednostavna premisa: Minimiziranjem troškova pomorskog tereta roba se može ekonomično proizvoditi bilo gde u svetu.

Trenutno, najveća prepreka za izgradnju još većih brodova je veličina Panamskog i Sueckog kanala. Da ovo nije problem, ko zna kakvu bismo veličinu brodskih brodova videli danas. Ali za sada se čini da smo dostigli svoje granice.

*izvor: trans.info; video: youtube; foto: pixabay

Pročitajte i...