10 najvećih brodarskih kompanija na svetu

Globalna ekonomija se u velikoj meri oslanja na brodsku industriju, kičmu međunarodne trgovine. Besprekoran i efikasan lanac snabdevanja je od vitalnog značaja za kretanje robe preko kontinenata.

Među ključnim igračima u ovoj industriji su najveće svetske brodarske kompanije, koje upravljaju kolosalnim brodovima koji prelaze okeane, povezujući proizvođače i potrošače širom sveta.

Predstavljamo 10 najvećih brodarskih kompanija koje oblikuju savremeni lanac snabdevanja.

Grupa A.P. Moller-Maersk

Na vrhu liste je A.P. Moller-Maersk Group, danski konglomerat poznat po svojoj ogromnoj floti kontejnerskih brodova. Sa istorijom koja traje više od jednog veka, Maersk upravlja sa preko 700 plovila, nudeći široku mrežu usluga koje povezuju luke na svakom uglu sveta.

Mediterranean Shipping Company (MSC)

MSC, sa sedištem u Ženevi, je bliski kandidat, može se pohvaliti impresivnom veličinom flote koja može da parira Maersku. Upravljajući sa oko 560 plovila, MSC igra ključnu ulogu u održavanju globalnih trgovinskih tokova.

CMA CGM Group

Francuski brodski gigant, CMA CGM zauzima treće mesto, komandujući širokom mrežom kontejnerskih brodova. Kupovinom NOL-a i APL-a, kompanija je ojačala svoju poziciju na ključnim trgovačkim putevima.

COSCO Shipping

Kineski COSCO Shipping je sila na koju treba računati u pomorskoj industriji. Ovo državno preduzeće poseduje jednu od najvećih svetskih flota, strateški pozicionirajući Kinu kao globalno trgovinsko čvorište.

Hapag-Lloyd

Hapag-Lloyd, nemačka brodarska kompanija, dugo je prisutna u međunarodnoj trgovini. Proširila je svoj domet kroz strateška spajanja, učvrstivši svoju poziciju glavnog igrača.

Evergreen Marine Corporation

Poslednjih godina, poznata po tome što se jedno od njenih plovila zaglavilo u Sueckom kanalu 2021. goodine, izazvavši globalne nemire u lancu snabdevanja, tajvanska Evergreen Marine Corporation stoji visoko u brodskom pejzažu. Prepoznata po svojim izrazitim kontejnerima zelene boje, Evergreenova obimna flota plovi vitalnim trgovačkim putevima.

China Shipping Container Lines (CSCL)

Kao jedna od vodećih kineskih brodarskih kompanija, CSCL se spojila sa COSCO-om, značajno doprinoseći kineskoj pomorskoj sposobnosti.

Hyundai Merchant Marine (HMM)

Južnokorejski HMM se može pohvaliti raznolikom flotom koja opslužuje globalne trgovinske trake, doprinoseći njenom statusu kao ključnog igrača u brodarskoj industriji.

Yang Ming Marine Transport Corporation

Još jedan tajvanski kandidat, Yang Ming, zadržao je snažno prisustvo, fokusirajući se na ekološki prihvatljive prakse transporta kako bi ispunio zahteve održivosti.

Mitsui O.S.K. linije (MOL)

Poreklom iz Japana, MOL nudi niz pomorskih usluga i upravlja plovilima u različitim sektorima industrije, od transporta kontejnera do transporta energije.

Uticaj na lanac snabdevanja

Operacije ovih brodarskih giganata utiču na globalne lance snabdevanja na brojne načine:

  • Efikasna trgovina: Ove kompanije olakšavaju kretanje robe, obezbeđujući blagovremene isporuke i održavajući lanac snabdevanja nesmetano. Njihove široke mreže određuju održivost trgovačkih puteva, oblikujući globalnu ekonomsku dinamiku.
  • Tehnologija: Kao pioniri u industriji, ove kompanije često usvajaju najsavremenije tehnologije za poboljšanje efikasnosti, kao što su pametni kontejneri i digitalizovane logističke platforme. Pomorska industrija značajno doprinosi ekonomijama svojih matičnih zemalja, podstičući zapošljavanje i ekonomski rast.

Budući plan za industriju

Međunarodna pomorska organizacija (IMO) bila je prisutna na poslednjem COP27, koji je održan u novembru 2022. godine. Tada je istaknuto da je međunarodno pomorstvo neophodno za svet. To je vitalna industrija za podršku ciljevima održivog razvoja UN i globalnoj energetskoj tranziciji. IMO je još jednom potvrdio podršku Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC) za dekarbonizaciju u industrijama.

Na COP26 Glasgow 2019, potpisana je Clydebank deklaracija. Inicijativa je osmišljena da unapredi ciljeve dekarbonizacije koje je postavio (IMO) u vezi sa održivim brodarstvom. Dogovoreno je da se uspostavi najmanje šest zelenih pomorskih koridora do 2026. godine. Ove godine je prikazan izveštaj koji je postavio cilj da se do 2030. godine stvori više od 20 inicijativa za zelene pomorske koridore širom sveta.

Šta je zeleni koridor?

Zeleni brodski koridor je područje unutar brodske rute između dve ili više luka, gde se goriva i tehnologije sa nultom emisijom mogu usvojiti kako bi se smanjile emisije gasova staklene bašte. Ciljevi ovog plana uključuju postepeno uvođenje brodova sa pogonom na gorivo sa niskim sadržajem ugljenika ili gorivom bez ugljenika. Sa lansiranjem prvog transpacifičkog broda sa nultom emisijom do 2030. godine, program će primeniti najbolje prakse upravljanja iz perspektive emisija i smanjiti emisije iz lanca snabdevanja lučkih operacija.

Generalno, najveće brodarske kompanije imaju ogroman uticaj na globalne lance snabdevanja, povezujući proizvođače, distributere i potrošače širom sveta. Njihovo poslovanje podupire međunarodnu trgovinu, osiguravajući da proizvodi brzo i efikasno stignu na odredište. Industrija brodarstva u celini treba da radi zajedno kako bi stvorila održivi lanac snabdevanja, međutim lideri u industriji, kao što su kompanije koje su gore pomenute, imaju najveću ulogu u forsiranju promena.

Kako ove kompanije nastavljaju sa inovacijama i širenjem, one će igrati ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti transporta i logistike.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...