10 najboljih baltičkih luka u 2022. godini

Na osnovu istraživačke i analitičke saradnje novinske agencije PTI i Actia Foruma, sačinjena je lista „10 najboljih baltičkih luka u prvom kvartalu 2022. godine“, i to u pogledu obima rukovanja kontejnerima.

Pa tako, u nastavku članka, pogledajte pomenutu TOP 10 listu…

10. Luka Kalinjingrad

Kako se kompanije kao što je Maersk povlače iz Rusije, nakon izbijanja oružanog sukoba Ukrajinu, poslovanje širom ruskih luka trpi značajne pritiske.

Luka Kalinjingrad zabeležila je pad u prometu kontejnera od 26,39 odsto na godišnjem nivou u periodu od januara do marta 2022. godine, prenevši samo 72.816 TEU.

Brodske linije koje su, ranije, zaustavile sve rezervacije za Rusiju saopštile su da se neće vraćati u zemlju dok se sukob ne reši.

9. Slobodna luka Riga

Sledeći na našoj listi je glavna trgovačka kapija Letonije – Slobodna luka Riga.

U prvom kvartalu tekuće godine, luka je pretočila ukupno 111.318 TEU, što je 5,86 odsto više u odnosu na isti period 2021. godine.

U februaru je Uprava Slobodne luke Riga objavila da želi da uloži 19,8 miliona evra (22,4 miliona dolara) tokom ove godine u razvoj lučke infrastrukture.

Investicioni plan obuhvata čišćenje i jaružanje plovidbenih voda, razna poboljšanja hidrotehničkih konstrukcija i modernizaciju nekoliko vezova.

8. Luka Helsinki

Količina kontejnera u luci Helsinki takođe je opala u prvom kvartalu 2022. godine. Luka je važno čvorište za kontejnere u tranzitu ka i iz Rusije, stoga je bila pod velikim uticajem velikih brodskih linija koje su obustavljale rezervacije tereta za tu zemlju.

Kontejnerski protok Helsinkija za prva tri meseca 2022. opao je za 10,27 odsto na 112.318 TEU.

7. Luka HaminaKotka

Luka HaminaKotka pretrpela je iste efekte kao i luka Helsinki i zabeležila je pad protoka za kvartal zbog uticaja rata u Ukrajini.

Ukupno 140.300 TEU je prošlo kroz lučke objekte tokom kvartala, što je smanjenje od 15,64 odsto na godišnjem nivou.

6. Luka Arhus

Luka Arhus, najveća dubokomorska luka u Danskoj, ulazi na sledeće mesto na našoj listi.

Obim kontejnera u luci porastao je za 3,26 odsto u prvom kvartalu 2022. na 181.000 TEU.

U januaru, APM Terminals Aarhus je objavio da je završio instalaciju 180 utikača za hladnjače u svom objektu.

To govori da kapacitet omogućava kontejnerskom terminalu da planira dodatni teret za hladnjače.

5. Luka Geteborg

Ruska trgovina preko luke Geteborg tradicionalno je bila veoma mala i tako događaji u Ukrajini nisu u velikoj meri uticali na rezultate rukovanja kontejnerima u luci.

Tokom prva tri meseca 2022. godine, Geteborg je preradio 212.000 TEU, što je povećanje od nešto više od 4 procenta u odnosu na prethodnu godinu. Preko polovine zapremina koje su prošle kroz luku tokom perioda prevezeno je železnicom.

Green Cargo je takođe nedavno pokrenuo novi teretni šatl između luke Geteborg i Rosersberga, severno od Stokholma.

4. Luka Klaipeda

Luka Klaipeda je zabeležila najveći porast obima kontejnera širom baltičkog regiona u prvom kvartalu 2022. godine, vraćajući luku na nivoe pre pandemije.

Ukupno 218.015 TEU je prošlo kroz njegove objekte u prethodnom kvartalu, što je povećanje od 47,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

3. Luka Gdinija

Druga po veličini luka u Poljskoj – Luka Gdinija – pokreće “TOP 3” naše liste.

Količina kontejnera je blago opala za 0,73 procenta u prvom kvartalu 2022. Međutim, luka je i dalje uspela da obradi 237.712 TEU.

2. Morska luka Sankt Peterburg

Sankt Peterburg je još jedna ruska luka koja je zabeležila značajan pad obima u poslednjem kvartalu.

Izazvana sankcijama uvedenim zemlji, luka je preradila samo 437.858 TEU, što je pad od 12,37 odsto u poređenju sa prvim kvartalom 2021. godine.

Ranije ove godine, Morska luka Sankt Peterburga JSC (SP SPb), jedna od lučkih stevidorskih kompanija, objavila je da je uložila 27,3 miliona rubalja (361.563 dolara) u implementaciju novog ekološkog programa.

1. Luka Gdanjsk

Na vrhu naše liste „10 najboljih baltičkih luka u prvom kvartalu 2022. godine“ nalazi se luka Gdanjsk.

Premeštanjem 561.396 TEU, u luci je količina kontejnera porasla za 9 procenata u prvom kvartalu ove godine.

Ovo je usledilo nakon vesti da je DCT Gdanjsk obradio rekordan broj kontejnera u martu 2022. godine, preradivši ukupno 206.645 TEU.

Vredi napomenuti da dok su najveći svetski kontejnerski prevoznici kao što su Maersk, MSC, CMA CGM suspendovali rezervacije tereta za/iz Rusije, impresivan rezultat iz Gdanjska može značiti rast u drugim pravcima.

Nakon produbljivanja svog plovnog puta i modernizacije više od pet kilometara keja, luka je iznela svoj investicioni plan za dalji razvoj infrastrukture.

U okviru projekta „Poboljšanje pristupa luci Gdanjsk – modernizacija plovnih puteva 2“, Luka Gdanjsk će proširiti četiri pristaništa u unutrašnjem lučkom području ukupne dužine od 1.916 metara, uključujući železničku infrastrukturu.

Podaci o rukovanju kontejnerima u prvom kvartalu svake od navedenih luka u poslednje četiri godine, dati su u narednoj tabeli:

*izvor: porttechnology.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...