„Reč po reč“ sa Vladimirom Damnjanovićem, direktorom kompanije Logistics Vision Consulting

Kompaniju Logistics Vision Consulting, na tržištu logističkih usluga i lanca snabdevanja poznatiju pod brendom „Logističke usluge“, predstavlja grupa iskusnih profesionalaca sa više od 15 godina radnog iskustva na menadžerskim pozicijama u logistici i lancu snabdevanja. U portfoliju svojih usluga, ovu kompaniju odlikuje dugogodišnje rešavanje opertivnih problema u logistici i lancu snabdevanja u velikom broju kompanija, tako da smo se potrudili da kroz narednih 10 pitanja, i isto toliko odgovora, u intervjuu sa našim gostom Vladimirom Damnjanovićem, direktorom i glavnim konslultantom „Logističkih usluga“, našim čitaocima približimo rad ove ekspertske kompanije.

Vladimir Damnjanović, direktor i glavni konslultant „Logističkih usluga“

1. Gospodine Damnjanoviću, istražujući veb sajt kompanije koju predstavljate, primetili smo da ističete u svom opisu, pomoć kompanijama sa kojima sarađujete u cilju unapređenja logistike i lanca snabdevanja, kao i široku lepezu logističkih i konsultantskih usluga. Molimo Vas da ukratko, predstavite Vašu kompaniju čitaocima našeg portala.

Kao što ste pomenuli mi smo grupa iskusnih profesionalaca sa preko 15 godina iskustva na menadžerskim pozicijama u logistici i lancu snabdevanja. Pre nekoliko godina smo kolega Vladimir Selgrad i ja odlučili  da znanje i iskustvo koje smo sticali godinama usmerimo na segment konsultantskih usluga iz oblasti logistike. Obojica smo tada napustili kompaniju u kojoj smo do tada radili i bili smo slobodni da se okušamo nekim samostalnim vodama. U međuvremenu su nam se putevi razišli i kolega Selgrad je krenuo da se bavi špedicijom i međunarodnim transportom kroz brend „optimo logistika“, a ja sam nastavio da razvijam brend „Logističke usluge“ i da se bavim interim menadžmentom zajedno sa kolegom Nikolom Jevtićem koji vodi projekte vezane za customer service. Imamo mrežu eksternih saradnika koji su eksperti za određene oblasti logistike i koji imaju veliko iskustvo u logostičkim operacijama.

 Mnoge kompanije se fokusiraju na prodaju a logistiku zapostavljaju, nakon nekog vremena to zapostavljanje logistike eskalira u vidu povećanih logističkih troškova, i kompanija postaje „troma“ i počinje sama sebe da jede zbog visokih  troškova koji su van kontrole. Ovo se odražava na sve sektore u kompaniji, a ne retko zbog pada logističkih performansi dolazi do lošeg customer service-a i do nezadovoljstva kupaca, što može da uzrokuje lošiji cash flow i pad profita.

Mi imamo mrežu saradnika koji mogu da odgovore svakom izazovu u logistici i lancu snabdevanja. Možemo da obezbedimo privremenog menažera koji će u najkraćem roku da sanira problem i da usmeri logistiku u pravom smeru i postavi sistemska i dugoročna rešenja. Imamo efikasna rešenja za glavne logističke problema kao što su pojava OOS (out of stock), uska grla i zastoji u skladištu, neadekvatno snabdevanje proizvodnje, nedovoljno skladišnih kapaciteta, povećanje produktivnosti skladišta, visoki troškovi transporta, veliki gubici na povratnoj logistici i rešavanje problema pogrešnih isporuka robe i velikog broja reklamacija kupaca. Takođe radimo i procesni inžinjering i analizu i pripremu procesa za uvođenje logističkih softvera (WMS/TMS/DMS/SCM).

2. Zašto eksterni logističar?

Pre svega zato što je to jeftinije za kompaniju od klasičnog zapošljavanja. Nema bruto troškova za kompaniju (porezi, doprinosi zaposlenih). Osim toga nema dugotrajnih on-boarding procesa koji traju mesecima. Kompanija plaća samo efektivni rad (nema godišnjih odmora, i plaćenih odsustva i bolovanja). Kompanija po ceni jednog dobija u nekim situacijama tim iskusnih stručnjaka i brain storm rešenja problema. Na kraju kompanija ne troši sopstvene resurse kao u slučaju klasičnog zapošljavanja (kancelarija, telefon, računar, licence za softver, službeni automobil). Mnoge kompanije u svetu se odlučuju za eksterne menadžere iz raznih oblasti.

3. Šta razlikuje usluge interim menadžmenta  od konsultantskih usluga? Gde ste Vi pozicionirani na tržištu po tom pitanju i šta je ono što Vas odvaja od konkurencije?

Pojam privremenog menadžmenta se sve više primenjuje u mnogim kompanijama u svetu u mnogim oblastima, a najčešće u kriznim situacijama i u periodima promena  koje kompanija mora da sprovede. Privremeni (interim) menadžer je visoko iskusni menadžer specijalizovan za logističke operacije koji u određenom roku može da stavi pod kontrolu određeni problem. Najčešće je to vreme od 6 meseci do godinu dana. To je znači kratkoročno zaposlni menadžer koji je odgovoran za određeni sektor u kompaniji ili deo sektora (skladište, transport, customer service, HR, nabavka, prodaja, internet prodaja, računovodstvo) dok konsultant radi samo na određenom projektu i ima savetodavnu funkciju.

Što se tiče konkurencije mi zapravo nemamo pravu konkurenciju. Postoje firme koje se bave 3PL prodajom pa u paketu nude i consultantske usluge,  ili firme koje prodaju logističke softvere i kao dodatnu uslugu nude i logistički consulting, ali ja ne znam ni jednu koja nudi usluge logističkog privremenog menadžmenta (interim management).

Kao što sam napomenuo mi imamo mrežu saradnika koji mogu da odgovore svakom izazovu u logistici i lancu snabdevanja. Možemo da obezbedimo privremenog menažera koji će u najkraćem roku da sanira problem i da usmeri logistiku u pravom smeru i postavi sistemska i dugoročna rešenja.

4. Možete li nam reći koji će trendovi, po Vašem mišljenju, najviše uticati na razvoj  tržišta logističkih usluga i lanca snabdevanja u 2022. godini?

Svedoci smo da  industrija 4.0  (IoT) ulazi u sve pore poslovanja. Mislim da je budućnost u digitalizaciji logistike. Digitalizovani procesi u proizvodnji, logistici i lancu snabdevanja dovešće do lakšeg upravljanja, većeg kvaliteta i nižih troškova i do poslovanja okrenutog kupcu. Ono što mi nudimo našim klijentima u ovom segmentu je priprema skladišta za uvođenje WMS softvera, kao pomoć u odabiru softvera koji najviše odgovara potrebama kompanije. Osim toga u ponudi imamo nekoliko WMS i TMS rešenja a sa našim partnerima možemo da odgovorimo i na zahteve koji se tiču kompletne digitalizacije lanca snabdevanja. Ono što je trend u poslednje vreme je povećana zainteresovanost klijenata za softvere za planiranje zaliha, (Demand &Supply planning). Mi imamo odgovor i na ove zahteve.

5. Živimo u turbulentnim vremenima (rat u Ukrajini, pandemija Covid-19…), u kojoj meri ove okolnosti  predstavljaju remetilačke faktore na redovno odvijanje usluga na tržištu na kojem posluje i Vaša kompanija?

Sve što ste naveli, imalo je uticaj na lance snabdevanja. Svedoci smo da se produžio „lead-time“, naročito za robu koja stiže sa dalekog istoka,  da su skočile cene transporta ka svim destinacijama, a neizvesno je snabdevanje gorivom i energentima, osim toga zbog američko-kineskog ekonomskog rata imamo nedostatak čipova što u velikoj meri dovodi do poremećaja u lancu snabdevanja. Mnoge kompanije poručuju povećane količine robe, posebno sirovine i na taj način vezuju svoj kapital u prekomernim zalihama robe kako ne bi ušle u OOS (out of stock), jer ne znaju šta će se desiti na tržištu u narednom periodu, . Takođe imamo munjevit razvoj e-komerca i kupovine preko interneta, a ceo taj proces ne može da se obavi bez dobro organizovane logistike.

6. Gde se trenutno nalazi logistički sektor u Srbiji u odnosu na svetske trendove?

Logistički sektor u Srbiji  prati svetske trendove. Ono što se dešava u svetu reflektuje se u izvesnoj meri i kod nas. Mnoge kompanije se odlučuju za gradnju logističkih kapaciteta, skladišta i distributivnih centara, uvođenje logističkih softvera. Sa druge strane i tržište 3PL usluga je bogato. Vi u Srbiji imate ozbiljne 3PL provajdere sa ozbiljnim logističkim kapacitetima koje se nude na tržištu. Pitanje je samo da li kompanija da se odluči za outorsing i poveri svoju logistiku nekom 3PL provajderu ili da ulaže u sopstvene logističke kapacitete. Tu dilemu mi rešavamo našim klijentima tako što im kroz MOB (Make-Or-Buy) analizu pomažemo da donesu ispravnu stratešku odluku. Možda imate sjajan proizvod ali morate imati i strategiju kako taj proizvod plasirati do kupca uz minimalne troškove i uz visok kvalitet isporuke. MI pomažemo našim klijentima da odaberu najbolju logističku strategiju.

7. U dosadašnjem delu intervjua uglavnom smo se bavili eksperskim i stručnim analizama logističkih usluga i tržišta. Možemo li sada malo preći na praktične savete. Opišite nam kako izgleda jedan Vaš tipičan radni dan?

Ja nemam klasičan radni dan.  Uglavnom radni dan provodim kod klijenata u nekoj od faza projekta ili na sastancima sa potencijalnim klijentima. Kod svakog klijenta taj radni dan izgleda drugačije. Svakog ponedeljka u firmi imamo brain storming, gde se bavimo ključnim problemima određenih klijenata i prolazimo kroz akcione planove zajedno sa sa konsultantima koji su zaduženi za određene klijente.

8. Imajuću i vidu ekspanziju logističkog sektora i sve veću potražnju za stručnjacima iz ove oblasti možete li dati savet za mlade koji su tek na početku svoje karijere.

Mi u Srbiji imamo dve visokoškolske ustanove koje školuju odlične logističke stručnjake. To su Saobraćani fakultet u Beogradu gde sam i ja diplomirao, i FTN iz Novog Sada. Ono što nedostaje mladim stručnjacima je praktično iskustvo u logističkim operacijama. Ali, ono što znam to je da ljudi koji vode odsek za logistiku saobraćajnog fakulteta svesni su tog nedostatka i nedavno su potpisali ugovore sa nekoliko velikih logističkih kompanija gde će studenti završnih godina sticati praktično iskustvo u logističkim operacijama. To će im biti velika prednost prilikom zapošljavanja, nakon završenog fakulteta. Takođe, studenti na odseku za logistiku već neko vreme imaju priliku da rade u beta verziji WMS softevra „Gold Stock“ što im takođe daje prednost prilikom zapošljavanja. Moj savet za mlade kolege je da nakon završenog fakulteta, karijeru započnu na nekoj operativnoj poziciji na primer kao dispatcher transporta, ili supervizor skladišta, jer će im ta znanje koja steknu kroz operativni rad, kasnije mnogo pomoći kada budu na menažerskim pozicijama i kada budu upravljali većim logističkim sistemom.

9. Po Vašem mišljenju recept za uspešno poslovanje je…?

Citirao bih Zorana Đinđića: „Neke države imaju rudnike zlata i dijamanata pa su ipak siromašne. Sa druge strane postoje zemlje koje nemaju nikakve prirodne resurse ali su ipak bogate, jer imaju ljude koji su sposobni da se dobro organizuju. Znači, sve je do ljudi.“  Kompaniju čine ljudi i ulaganje u ljude je najbolja investicija.

10. Za kraj, recite nam gde vidite brend „Logističke usluge“ za pet godina?

Mi smo na početku nailazili na mnoga zatvorena vrata. Ljudi su bili nepoverljivi jer im mi nudimo nešto novo, nepoznato. Nadam se da će se situacija promeniti na bolje i da će mnogi menadžeri shvatiti da ono što mi nudimo predstavlja pomoć njihovim kompanijama. Već sada smo u pregovorima sa nekim partnerima za neke regionalne projekte. Nadam se da ćemo za 5 godina biti toliko prepoznatljiv brend da nećemo morati da jurimo klijente već će kompanije same da nas kontaktiraju. Pozivam sve kompanije koje imaju operativne logističke probleme da posete naš sajt www.logistickeusluge.com i da se detaljnije upoznaju šta mi to radimo i kojim smo sve kompanijama pomogli da unaprede svoju logistiku i da reše operativne logističke probleme.

Gospodine Damnjanoviću, hvala Vam na izdvojenom vremenu.

Želimo Vam dobro zdravlje i puno uspeha u daljem radu.

Pročitajte i...