„Reč po reč“ sa Sašom Savkovićem, direktorom preduzeća ELCAR DOO BEOGRAD

Vožnja električnog automobila jeftinija je 30 tak puta od vožnje automobila sa benzinskim ili dizel motorom. Da bi prešli 100 do 120 km, punjenje košta oko 20 dinara…

Ovo su činjenice, a ne samo puki podaci, koje sa ponosom, na svom zvaničnom sajtu, ističe kompanija ELCAR DOO iz Beograda, generelni uvoznik za Srbiju, sada već poznatog EV modela Linzda M3.

Pored Linzde M3 tu su i drugi zanimljivi modeli električnih automobila, a ono što posebno izdvaja ove modele od drugih EV modela, jeste pristupačnost, kao i niski troškovi registracije i održavanja. Tim povodom, ugostili smo gospodina Sašu Savkovića, direktora preduzeća ELCAR DOO BEOGRAD.

Saša Savković, direktor ELCAR DOO BEOGRAD

Gospodine Savkoviću, u najavi intervjua, izdvojili smo neke pojedinosti, koji bi vašim potencijalnim klijentima mogli biti interesantni u podizanju svesti o benefitima električnih automobila u Srbiji, u kojoj je, složićete se, svest o davanju prednosti automobilima na električni pogon u odnosu na one sa SUS motorima, još uvek nedovoljno razvijena ili je tek u povoju. Koliko je razvijeno srpsko tržište u delu distribucije i prodaje električnih automobila?

Mana komfornijih električnih automobila je što su jako skupi. Takođe i baterije i njihova zamena.  I svakako nisu podobni za duga putovanja.

Shvatili smo da električno vozilo može da bude pristupačno svakom i opredelili se za ovu verziju malih gradskih električnih vozila kategorije L6 i L7 dometa do 80 do 120 km. Ovaj domet je sasvim dovoljan za gradsku vožnju. Kupci ne mogu očekivati za taj novac neki preteran luksuz i udobnost ali kupovinom ovih vozila imaju znatnu uštedu kućnog budžeta. Iako je prostor u tim vozilima dosta skučen tu je futuristički izgled i nigde nećete proći nezapaženi. Brendiranjem ovih vozila dobićete pokretni bilbord. Vozi se skoro besplatno, kupovinom na kredit bez učešća dobiće novo električno vozilo a ratu će otplaćivati od novca koji bi potrošili na benzin. Vozilo kupci faktički dobijaju gratis. Ako ga kupite za keš isplati vam se za 2 do 3 godine. Nema zagađenja životne sredine jer su 100% električni.

Šta je to što kompaniju koju zastupate izdvaja od konkurencije na pomenutom EV tržištu u našoj zemlji? Ujedno, recite nam nešto više o kompaniji ELCAR DOO, otkud ideja za ovako izazovan posao.

Kao vlasnik nekoliko manjih firmi imao sam svakodnevnu potrebu za prevozom robe na par lokacija. Računao sam koliki su mesečni troškovi za gorivo, servis, registracije.. Kad su se pre par godina pojavili ovi mali električni automobili u Kini, otišao sam tamo da ih probam, oduševio se jednostavnošću,  kvalitetom i dogovorio zastupništvo. Naravno nisam bio prvi pa sam proverio iskustva u Evropi. Negde u to vreme već su počeli da se prodaju po Italiji, Nemačkoj..

Opredelio sam se za vozila L6 kategorije za čiju voznju nije potrebna vozačka dozvola već samo AM kategorija-poznavanje saobraćajnih propisa. U Evropi su popularni među tinejdžerima jer mogu da ih voze sa navršenih 16 godina. Brzina im je 45-50/h pa su samim tim mnogo bezbedniji za početnike. Iako mnogim kupcima smeta mala brzina ova vozila „završavaju posao“ kao i vozila sa mnogo više konjskih snaga a nemate gde u gradu da ih iskoristite pored bezbroj kamera bezsaobraćajne kazne.  Ograničenja u gradskoj vožnji su 50km/h. Prednost je što nikad necete dobiti kaznu za prekoračenje brzine. 

Pored pristupačne cene i male cene održavanja, za ovo vozilo platićete samo 5600 rsd za registraciju. Potrošićete mesečno za punjenje 300 do 500 dinara jer ima ugrađen punjač i puni se na običnu kućnu utičnicu od 220 v.

I pored malih dimenzija ova moderna i dopadljiva gradska vozila imaju svu potrebnu opremu (klima, zadnja kamera, multimedija, disk kočnice..)

Već smo pomenuli da je cenovna pristupačnost nešto što bi moglo izdvojiti modele EV-a koje zastupa vaša kompanija u odnosu na skupe svetske brendove. Pored toga, privredi i građanstvu, na raspolaganju su i državne subvencije, pa bi Vas u vezi sa tim pitali, u kojoj meri ste zadovoljni dosadašnjim poslovanjem, kao i da nam kažete nešto više o pomenutim subvencijama.

Subvencija za ova elektična vozila je 500 e. U Evropi je dosta više. Svaki kupac može dobiti subvenciju uz nekoliko dokumenata o plaćenom porezu i td.  Ministarstvo za zaštitu životne sredine odlično radi svoj posao i rešenje za subvenciju kupac dobije za 15 tak dana. Nije bilo slučaja da je neki kupac odbijen.

Dosta je velika potražnja i od stane privatnih lica koji su shvatili koliko novca može ostati u kućnom bužetu svakodnevnim korišćenjem, kupci su i mnogi koji su iz nekog razloga ostali bez vozačke dozvole a i kompanije koje žele da vozni park zamene sa električnim vozilima i tako ostvare značajnu uštedu (kurirske službe, razvoz hrane..)

Da li domaća je potražnja za električnim vozilima daleko od željenog nivoa, tj, ima li prostora optimizmu, imajući u vidu najave Evropske komisije o kraju ere motora sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine?

Ima interesovanja samo što kupci imaju velika očekivanja od ovako malih vozila. Nekima smeta mala brzina i nedostatak komfora ali za veći komfor i veću brzinu moraju izdvojiti daleko više novca čak i preko 30000 e. Kad to shvate vraćaju se i nakon kupovine imamo pozitivne uzvratne komentare. Električni trotineti su se nudili pre tri godine i malo ko ih je kupovao. Trebalo je neko vreme da naši građani shvate njihove prednosti i u svega nekoliko meseci prodato je na teritoriji Srbije preko 30000 komada. Sada ne možete proći ulicom ili totoarom a da ne sretnete nekoliko. Sa našim električnim vozilima imate makar zamenu za trotinete a da ne kisnete a možete se potpuno regularno kretati ulicom uporedo sa ostalim velikim automobilima. Da napomenem i mali prostor koji im je potreban za parkiranje. 

Pomenuli smo model Linzda M3, koga već par godina srećemo na našim putevima. Recite nam nešto više i o drugim modelima iz vašeg “zelenog” programa, kao i to da li je Vaš rad ograničen samo na domaće tržište. (Razmišljate li i o širenju prodajne mreže na okruženje? – podpitanje, u slučaju da je odgovor na glavno piitanje potvrdan, što se tiče konstatacije za domaće tržište)

Sa modelom Linzda smo krenuli da se probijamo na srpskom tržištu. Sada već imamo i druge modele sa brzim punjačem, sa sedistem napred i pozadi, neke čak i jeftinije od Linzde( 9300e osnovni model) kao što je model LMI koji prodajemo za 7400 e. U nemačkoj se prodaje kao njihov brend nazvan „Econelo M1“.  Tu je i FULU koji se u francuskoj (Fulu meteor a u Italiji KITY kao italijanski brend) prodaje za 14000 e a kod nas je 11000 e. 

Već imamo kupce u Makedoniji i Crnoj Gori. Dosta vremena je trebalo da se odluče da ova vozila uvrste u svoju prodaju jer je ovo potpuno novi koncept i jeftinija verzija električnih vozila. Za ozbiljnija i skuplja električna vozila morate imati razgranatu mrežu brzih punjača i imate problem sa dometom. Sa ovim mikro električnim vozilima znate na čemu ste, imate manji domet ali sa integrisanim punjačem možete ga napuniti gde god da nađete utičnicu 220 v.

Svetska ekonomska kriza i tekuća dešavanja na istoku Evrope, kao da su se nadovezali na jednu od najzahtevnijih pandemija u novijoj istoriji, kojoj se još uvek ne nazire kraj. Popularno nazvani kao “remetilački faktori”, koliko su se zapravo sva ova dešavanja odrazila na cene EV-a, vaš rad kao i generalno na tržište na kome poslujete?

Svakako da je skočila cena proizvodnje i u Kini. Prevoz robe je poskupeo 5 puta u odnosu pre pandemije korona virusa. I nema naznaka da će pasti drastičnije u skorije vreme.To je podiglo i prodajnu cenu jer na to morate dodati i porez i carinu prilikom uvoza koji se računa na robu sa prevozom. Radimo sa malom maržom jer je kupovna moć naših građana daleko manja nego na primer u nemačkoj ili italiji gde se prodaju po dosta višoj ceni.

Nekako smo došli do momenta, kada već tradicionalno upitamo naše goste da nam predstave svoje dnevne radne rutine. Pa, s tim u vezi, molimo Vas da nam opišete jedan Vaš tipičan radni dan.

Radni dan počinje oko 06h već od kuće obzirom da je vremenska razlika sa Kinom 6h. Da bi imali brze informacije moramo ih „uhvatiti“ u njihovom radnom vremenu pa razmenimo par poruka o tekućim poslovima. Onda od 09 h u kancelariji rad sa kupcima, rešavanje problema u vezi kredita kupaca sa bankom sa kojom sarađujemo, upućivanje na dobijanje subvencije kod Ministarstva za zaštitu životne sredine, praćenje robe i rešavanje uvoza..

Imate li savet za početnike, tj. sve one ambiciozne mlade ljude koje imaju dobru ideju za privatan posao, ali se možda pribojavaju mogućeg neuspeha i konkurencije? Molimo Vas da ih ohrabrite savetima iskusnog stručnjaka na polju privatnog biznisa i trgovine.

Sa idejom o upuštanju u neki posao pre svega treba istražiti konkurenciju, potražnju robe, iskustva u svetu. Pa onda poslušati svoju intuiciju. Budite spremni na gomilu problema, uspone i padove. Niko neće doći da vam donese novac dok ispijate kafu u bašti restorana i sa prijateljima ćaskate o nepravdi u svetu.

Sve u svemu „Ko reskira, profitira..“

I za sam ovog sadržajnog intervjua, recite nam, kako vidite razvoj i poziciju kompanije ELCAR DOO BEOGRAD u narednih 5 godina?

Mislim da se polako ali sigurno pozicioniramo na domaćem tržištu i da je većina naših građana čula za kompaniju Elcar. Duboko verujem da počinju da shvataju da novac koji bi iz kućnog budžeta bacili na benzin mogu da iskoriste za neke druge svrhe.  

Gospodine Savkoviću, hvala Vam na izdvojenom vremenu. Želimo Vam dobro zdravlje i puno uspeha u daljem radu.

Pročitajte i...