„Reč po reč“ sa Nikolom Todorovićem, Risk Manager-om kompanije invoitix ag

Kompanija invoitix ag, sa sedištem u Badenu, specijalizovana za finansiranje trenutnog transporta i otkup nenaplaćenih faktura transportnih kompanija i isplatu svojih klijenata u roku od 48 sati, već nekoliko godina uspešno posluje i na tržištu Srbije. Podaci, koji se mogu naći na sajtu ove kompanije, zavređuju svaku pažnju: rad u 30 evropskih zemalja, preko 10.000 korisnika i preko 100.000 procesuiranih i isplaćenih faktura.

U želji da našim čitaocima, a pre svih, domaćim transportnim i logističkim firmama, približimo rad ove uspešne kompanije, ugostili smo Nikolu Todorovića, Risk Manager-a invoitix ag u Srbiji.

Nikola Todorović, Risk Manager u invoitix ag

Gospodine Todoroviću, kao što smo i najavili, ideja je da kroz intervju, domaćoj javnosti bliže predstavimo kompaniju u kojoj radite, ali i Vaš rad lično kao jednog od menadžera. Šta je to što još možete reći o kompaniji invoitix ag, a što bi Vašim budućim klijentima ulilo sigurnost i privuklo ih da koriste vaše usluge.
invoitix ag, uprkos činjenici da je finansijska institucija i da svoje poslovanje bazira i na preciznosti u radu ima maksimalno razumevanje za likvidnost i situaciju u kojoj se nalazi veliki broj klijenata povodom trenutne krize. Poverenje koje nam ukazuju naši klijenti trudimo se u maksimalnoj meri opravdati profesionalnošću i kvalitetom usluga.

U kojoj meri ste zadovoljni poslovanjem kompanije na tržištu Srbije, gledajući sa aspekta likvidnosti domaćih logističkih i transportnih kompanija, i njihove spremnosti za korišćenje usluga naplate potraživanja?
Poziciju koju trenutno invoitix zauzima na tržištu Srbije i regiona u oblasti finansiranja transporta je i više nego zadovoljavajuće. Ova oblast trenutno predstvalja svojevrsnu tržišnu nišu. Invoitix ima fleksibilan pristup poslovanju, gde takodje ne treba zaboraviti i inovativni karakter, a sve u cilju da se približimo klijentima i njihovim potrebama.

Digitalizacija je jedan od zaštitnih znakova kompanije invoitix ag. Recite nam nešto o digitalnim alatima koje nudite, i zašto bi oni trebali biti važni vašim klijentima?
Način na koji invoitix nudi digitalizaciju kao rešenje, ima zaporavo za cilj da pojednostavi poslovanje, prvenstveno dostavljanje i naplatu faktura, kao i njihovo praćenje.
Današnji klijenti invoitixa, mogu dostaviti svoju transportnu dokumentaciju preko invoitixove aplikacije par minuta nakon završetka transporta i već sutra primiti uplatu za taj tranport.

Domaće prevoznike će verovatno najviše interesovati dužina vremenskog perioda rešavanja međunarodnih naplata, odnosno koliko dugo će morati da čekaju na svoj novac, od trenutka dostavljanja podataka o svom transportu, putem vaše aplikacije.
invoitix ugovornom obavezom svojim klijentima garantuje isplatu za manje od 48h sati od prilaganja dokumentacije za transport ukoliko je ispunjen uglov kreditnog rejtinga inostrane firme za koju voze. To znači, ukoliko naši klijenti voze za dobrostojeće firme iz Evrope, danas prispela dokumentacija za transport na našu platformu, već sutra može biti plaćena, najkasnije prekostura.

Deo ste grupe koja posluje u nekoliko zemalja, čija organizacija verovatno podrazumeva povremena putovanja i međunarodne sastanke . Imajući to u vidu, kao i aktuelnu epidemiološku situaciju, sa kojom smo se praktično svi saživeli i kojoj se moguće nazire kraj, na koji način ste prilagodili svoje poslovanje merama i ograničenjima i da li je u nekoj meri COVID remetio vaše poslovanje?
Obzirom da se najveći deo našeg poslovanja odvija na internetu i preko različitih platformi, korona virus nije imao neki direktan uticaj na sam proces poslovanja, ili bar ne veliki uticaj.
Nekolicina kolega koji su oboleli od korone, nemogućnost završavanja nekih admistrativnih poslova, reorganizacija usled inficiranih kadrova jesu najveće poteškoće sa kojima se invoitix susreo interno. Sa druge strane, smatram da smo našim klijentim velika podrška u vremenu pandemije, što kroz prevremeno finasiranje tako i kroz razumevanje njihovih zahteva.

Daćemo sada osvrt na Vaš lični rad u kompaniji. Na prvi pogled, rekli bi da pozicija Risk Manager-a, podrazumeva veliku odgovornost, stručnost i veliku pažnju. Recite nam nešto više o tome, o Vašem radnom mestu, kao i koliko je, zapravo, zahtevna Vaša uloga u kompaniji.
Na početku moram reći da sam imao sreće, da u svom timu, trenutno, imam petoro izvrsnih kolega, i da bez njih rad i neka dostignuća ne bi bila moguća. Menadžer na bilo kojoj poziciji je ništa, apsolutno ništa bez svog tima.
Zahtevi koje postavljam pred sebe i odgovornost koju nosim, kao ja, tako i moj tim, rezultat su višemesečnih analiza, upornog rada, kao i razumevanja kako za klijente, tako i za odluke iza kojih stojimo.

U to ime, molimo Vas da nam opišete jedan Vaš tipičan radni dan.
Počinjem u osam sati sa radom, nakom provere mailova i sastanaka za taj dan, sa timom predjem detaljno zadatke koje imamo za taj dan ili nedelju. Nakon toga i sam se fokusiram na svoje zadatke. Tu sam ukoliko je nekom od kolega potrebna pomoć. Jednom u toku dana volim da okupim svoji tim na kraćem sastanku, kako bi razmenili ideje, kako da bolji način pridjemo problematici ili poboljšamo ono što trenutno radimo.

Kao pojedinac, definitivno ste na veoma odgovornoj poziciji u kompaniji. Ali, koliko je timski rad važan u jednoj internacionalnoj kompaniji, kao što je invoitix ag? Uporedite, molim Vas, timski naspram pojedinačnog rada. Koje su prednosti i mane u oba slučaja?
Oba načina rada su od izuzetne važnost i forsiranje samo  jednog, iz moje perspektive ne donosi najbolje rezultate. Samostalnost u radu nudi pojedincu da se istakne, dok timski rad nudi pojedincu mogućnost da se razvija. I kod jednog i kod drugog načina rad ima i prednosti i mana, karakter osobe odredjuje zapravo kom načinu rada će se više prikloniti.

Kao iskusan stručnjak iz oblasti rada sa finansijama, imate li poruku za mlade ekonomiste i buduće stručnjake za finansije?
Ne bih voleo da sebim pripišem te epitete „iskusnog stručnjaka“ u potpunosti, bar ne još uvek, a budućim kolegama bih poručio da budu istrajni u usavršavanju i široki u svom znanju, naročito u današnje vreme,  kada je ponuda ekonomista i finasijskih tehničara daleko veća nego potražnja.

I za sam kraj našeg razgovora, recite nam, srednjoročno gledano, kako vidite poziciju invoitix ag u Srbiji u narednih 5 godina?

Sa jedne strane smatram da će invoitix učvrstiti i zadržati trenutan polozaj na tržištu. Asortiman usluga koji smo već počeli proširivati za potrebe naših klijenata, je prepoznat i pozitivno ocenjen Sa druge strane se nadam da će kroz pet godina invoitix u Srbiji, a i u regionu, biti vodeća i prepoznatiljiva finansijska institucija za logističke kompanije bez obzira na vid i tržište gde obavljaju transport.

Gospodine Todoroviću, hvala Vam na izdvojenom vremenu.

Želimo Vam dobro zdravlje i puno uspeha u daljem radu.

Pročitajte i...