„Reč po reč“ sa Ivanom Vasićem, direktorom prodaje „Frozino food“ iz Jagodine

Kada smo svojevremeno na našem portalu pokrenuli stranicu „Prevoznici“, posvećenoj predstavljanju uspešnih prevoznika iz oblasti drumskog saobraćaja, imali smo čast da prvi članak posvetimo preduzeću „Frozino food“. Preduzeće „Frozino food“, osnovano 2015. godine, i osnovna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija smrznute hrane. U stalnom nastojanju da svojim kupcima i potrošačima pruži kvalitet kakav očekuju, preduzeće je sertifikovano sa HACCP– sistemom. Iako relativno mlado po stažu, može se pohvaliti modernim i savremenim voznim parkom, kao i značajnim iskustvom na polju „hladnog“ transporta.

Tim povodom, u našoj rubrici „Reč po reč“, ugostili smo gospodina Ivana Vasića, direktora prodaje preduzeća „Frozino food“.

Ivan Vasić, direktor prodaje Frozino Food

Gospodine Vasiću, recite nam nešto o samim počecima rada Frozino food-a i otkud ideja za ovaj ambiciozan poduhvat?

Trgovina Frozino je otpočela svoje poslovanje kao poddistributer brenda brze hrane za jug i istok Srbije. Obilazeći kupce na pomenutoj teritoriji, došli smo na ideju da sve to podignemo na jedan viši nivo i da svoju ponudu kako proizvoda tako i usluge upotpunimo. To je uslovilo na prvom mestu podizanje objekata, hladnjača i kupovinu specijalizovanih vozila sa rashladnim uređajima.

Kroz direktnu međusobnu kominikaciju, a i radeći članak o vašoj firmi, kao prevozniku specijalizovanim za transport robe pod temperaturnim režimom, jednim od najsloženijih vidova transporta, na posredan način smo spoznali sigurnost, efikasnost i tačnost, kao atribute koji se mogu svrstati pod misiju vaše firme. Na to ćemo se nadovezati pitanjem: Koja je vaša vizija?

Transport robe u temperaturnom režimu je sve traženiji vid transporta. Takva vrsta usluge će u bliskoj budućnosti postati lider u transportu u zemlji i u regionu.

Šta prepoznajete kao najveće izazove u vašem poslovanju, a ujedno nam recite nešto i o lepšim stranama vašeg posla?

Svaki dan je novi izazov. Robu treba primiti u skladište,spremiti za dalji transport i na kraju je isporučiti krajnjem potrošaču. Zadovoljstvo naših klijenata i sigurnost, tačnost i kvalitet usluge su najlepša strana posla.

Prema našem istraživanju, tržište takozvanog „hladnog“ transporta je razvijeno u velikoj meri. Kako ocenjujete konkurenciju, i koliko je teško pozicionirati se na tržištu kao prepoznatljiv brend?

Konkurencija postoji, ali posla ima dovoljno za sve koji žele i nameravaju da se ozbiljno bave njime.

Bilo u kući ili na poslu, svakodnevno smo svedoci tehnološkog napretka, koji u svim sferama života pravi tektonske promene. Inovacije ne zaobilaze ni drumski transport, kao ni sama transportna sredstva. Recite nam, koliko je danas „olakšan život“ prevoznicima na takozvanom „hladnom“ transportu, u odnosu na neke ranije vremenske epohe, tj. koju tehnološku inovaciju na hladnjačama bi naročito izdvojili kao koristan odgovor zahtevnim transportnim osobinama smrznute robe?

Ako izuzmemo elektronske mape i navigacije koje su postale osnovna oprema i svakodnevnica u poslu izdvojio bih monitoring temperaturnog režima putem usb čitača koji se postavlja u tovarni prostor, čime je omogućeno praćenje temperature i lako očitavanje svih promena. Uređaj je prenosiv i nije vezan za jedno vozilo, što je do sada bio slučaj sa klasičnim termo ispisom na papirnoj traci.

U toku je možda do sada i najveći talas pandemije virusa Covid-19, koji sa sobom donosi brojne mere i ograničenja. Vesti poput „zatvaranje granica…“, „virusoloških testiranja pri ulasku u zemlju…“, „obavezne zaštitne opreme…“ i sličnih, svakodnevna su pojava. U kojoj meri, aktuelna epidemiološka situacija utiče na vaš svakodnevni rad i da li ste imali nekih većih poteškoća u proteklom periodu?

Osim ograničenja kretanja kada su bile potrebne posebne dozvole ministarstva za obavljanje posla u vreme policijskog časa, drugih poteškoća nema. Prate se redovno preporuke epidemiologa i u skladu sa tim se i postupa.

Ističete da pored osnovne delatnosti, transport robe pod temperaturnim režimom, vršite i uslužni prevoz robe. Iz dana u dan, e-trgovina beleži eksponencijalni rast, korisnici su sve zahtevniji u smislu rokova, imamo primere iz sveta da ono što je do juče bilo 24-48h, danas je to zahtevani rok isporuke do par sati pa i kraći. Koje je vaše miljšenje, kako odgovoriti zahtevima korisnika u današnje „brzo“ vreme?

Sve se može postići, naročito povezivanjem firmi koje pružaju uslugu prevoza u smislu saradnje i preuzimanja pošiljaka u svim pravcima u kojim postoji slobodno vozilo.

Kako smo kroz dosadašnji razgovor sa Vama čuli o mnogi izazovim i problemima, ali i o onim popularnijim, lepšim stranama koje donosi vaša profesija, zamolićemo vas da nam opišete jedan vaš tipičan radni dan na poslu, kao osobe koja je najogovornija za to da „Frozino food“ bude uvek spreman da odgovori zahtevima tržišta.

U ovom poslu je svaki dan priča za sebe. Svakodnevno se doživi neko novo iskustvo, na svu sreću više je lepih i pozitivnih stvari. Ne treba da napominjem da jedan moj radni dan traje i po 20 sati,počev od pripreme papirologije preko pregleda vozila,utovara robe,praćenja kompletne ture do istovara i nazad pa sve do ugovaranja poslova za naredni period i naravno svakodnevna težnja da se posao što više unapredi i osavremeni.

Koja je Vaša preporuka za mlade prevoznike, odnosno za sve one ljude sa ambicijom da to jednog dana postanu.

Na prvom mestu bih savetovao sve”početnike”da se ne stide da pitaju i poslušaju savet svih nas koji smo u poslu. Pored ljubavi prema ovom poslu, moraju da se naoružaju strpljenjem i upornošću, jer ništa ne dolazi samo preko noći,a onda sledi onaj lepši deo kada uživaš u svom radu i u zadovoljstvu klijenata koji su dobili vrhunsku uslugu.

Za sam kraj, gde vidite „Frozino food“ za 5 godina?

Očekujem maksimum u domaćem transportu i eventualni izlazak na međunarodnu drumsku scenu. Mislim da je to realno očekivanje uz naporan rad i trud.

Pročitajte i...