Zelenom logistikom u Novu godinu: Tesco uklanja milijardu komada plastike sa svojih polica

Poznati lanac supermarketa, Tesco, objavio je da je uklonio milijardu komada plastike iz svog poslovanja u Velikoj Britaniji.

Plan

Plastika koju je Tesco uklonio, radeći sa svojim dobavljačima u 2020-oj godini, uključuje:

● Plastične skupljajuće omote oko markiranih i pakiranih višestrukih pakovanja u konzervama, npr. supa, konzervirani paradajz, slatka kukuruz;

● sekundarni poklopci od jogurta, sveže kreme, salate za piknik i maramice za bebe;

● Plastične folije sa čestitkama sa sopstvenim markama i sopstvenim etiketama;

● Male plastične kese koje se koriste za pakovanje voća, povrća i pekarskih predmeta;

● Plastika od božićnih proizvoda i ambalaže npr. krekeri više ne sadrže plastične poklone.

Strategija

Cilj od jedne milijarde bio je deo Teskove posvećenosti u borbi sa plastikom kroz svoju strategiju pakovanja 4Rs: Da je ukloni gde može, smanji tamo gde ne može, ponovo upotrebi i reciklira ono što je ostalo. Strategija je zabeležila program promena širom poslovanja koji procenjuje svaki komad pakovanja i uklanja sav nepotreban materijal koji se ne može reciklirati.

„Naši sopstveni brendovi i brendirani dobavljači imali su sa čim da se izbore 2020. godine, tako da je uklanjanje milijardu komada plastike fantastičan napredak. Naš rad na uklanjanju, smanjenju, ponovnoj upotrebi i recikliranju nastaviće se i 2021. godine – u našem poslovanju nema mesta za nepotrebnu ili ne-reciklažnu ambalažu“, Direktorka Tesco kvaliteta, Sara Bradburi

Rezultat

Početkom 2020. godine, Tesco je postao prvi maloprodajni prodavac u Velikoj Britaniji koji je iz svojih prodavnica uklonio plastično zamotane multipakete i prodao labave konzerve po istoj ceni, što je promena kojom su uštedeli 67 miliona komada plastike godišnje. U julu prošle godine, Tesco je pokrenuo uslugu kupovine na mreži sa kompanijom Loop koja isporučuje namirnice u pakovanju za višekratnu upotrebu po celoj zemlji.

Inicijativa

Tesco se takođe sastao sa 1.500 dobavljača da bi im stavio do znanja da će ambalaža predstavljati ključni deo procesa donošenja odluka koji određuje koji se proizvodi prodaju u prodavnicama. Prodavac je jasno stavio do znanja da zadržava pravo da više ne skladišti proizvode koji koriste prekomernu ambalažu ili teško recikliraju materijale.

izvor: tescoplc.com

Foto di Gerd Altmann da Pixabay