Završen “prvi u svetu” teški transport na električni pogon

Postrojenje Shell proizvodi sirovine za niz svakodnevnih aplikacija, uključujući medicinsku opremu, komponente automobila i mobilne telefone.

Kada je ključno proizvodno plovilo trebalo da bude zamenjeno, kupac je želeo da pogleda kako se to može uraditi uz najmanji mogući uticaj na životnu sredinu.

Tražeći načine na koje nova tehnologija može pomoći da se smanji – i na kraju iskoreni – ugljenični otisak projekata, Mammoet je istražio mnoga moguća rešenja poslednjih godina. Jedan od takvih fokusa je bilo partnerstvo sa Scheuerleom za prelazak svoje SPMT flote sa dizel na obnovljive izvore energije.

Dok električna tehnologija nije ništa novo za domaća vozila, čista sila koju SPMT-ovi zahtevaju da isporuče u pokretnim teškim predmetima predstavlja značajne prepreke za pronalaženje ekvivalentnog rešenja. Ali zahvaljujući opsežnom istraživanju i testiranju ovo je sada postalo stvarnost.

Kombinovanje ePPU/SPMP kombinacije iz Scheuerle-a sa dizalicom za teške terete omogućilo je da se posao završi u veoma ograničenom prostoru

ePPU je korišćen sa četiri osovinske linije SPMT-a koje su radile u izuzetno tesnoj oblasti postojećeg postrojenja, što je značilo da je bilo samo nekoliko metara za manevrisanje postojećeg plovila i dovođenje novog na poziciju.

Prostor je bio toliko ograničen da nisu sve SPMT linije mogle da budu postavljene ispod odlazećeg plovila, što znači da je trebalo da bude osiguran iznad prednje dve osovinske linije SPMT-a, pri čemu je ePPU delovao kao protivteg za balansiranje plovila dok se transportuje.

Zatim je korišćen kran za uklanjanje starog plovila i spuštanje njegove zamene na SPMT u istom položaju. Ovo je zatim vraćeno na svoje mesto spremno za instaliranje i puštanje u rad.

Korišćenje ePPU-a donelo je važne prednosti za projekat. Ludo Mous, operativni direktor u Mammoet Europe, rekao je: „ePPU je zaista važan korak u tome kako podržavamo naše klijente u projektima dekarbonizacije. Ali u ovom slučaju, prednosti nisu bile ograničene samo na niži ugljenični otisak.

„S obzirom da se rad odvija u veoma ograničenom području, bili bismo veoma svesni emisija koje generiše tipičan dizel PPU, i morali bismo pažljivo da upravljamo izloženošću operativaca tome. Korišćenjem električnog modela, u potpunosti smo uklonili ovaj problem , a istovremeno stvara mnogo tiše radno okruženje.“

izvor&foto: worldcargonews

Pročitajte i...