Zašto je potrebna tehnologija nabavke u logistici?

Mnogo godina su se kompanije oslanjale na Excel. Polako, ali sigurno, Excel su zamenili sistemi za planiranje, sistemi za upravljanje transportom, ERP-ovi, HR softver. U logistici, međutim, stvari uvek funkcionišu pomalo drugačije i usvajanje tehnologije ima tendenciju da bude prilično sporo. Zbog toga je za mnoge kompanije Excel i dalje odabrani softver za vreme objavljivanja ponuda i očekuju da njihovi operateri slede sopstvene (domaće) Excel strukture.

Postoje međutim alternative: platforme zasnovane na oblaku, koje podržavaju tenderske procese baš kao i softver u drugim oblastima: brže, efikasnije i sa boljim rezultatima, što je tipičan ishod automatizacije. To je ono što menadžerima tendera danas treba – i evo zašto.

Izgradnja odnosa sa prevoznicima

Tržište logistike postalo je tržište prodavca i održavanje dobrih odnosa sa prevoznicima je važnije nego ikad. Pronalaženje novih prevoznika postalo je teže, a izgradnja odnosa sa prevoznicima zahtevaće više napora nego ranije.

Ograničenja kapaciteta primoraće mnoge brodare da provode više vremena na svojim mrežama prevoznika kako bi osigurali pouzdanost, pravovremenu dostavu i razuman nivo troškova. Prevoznici se moraju više usredsrediti na to kako njihov obim tereta utiče na poslovanje prevoznika – umesto da brine samo o pronalaženju najatraktivnijih cena. Moraju takođe shvatiti da prevoznici dobijaju mnogo ponuda i provode najviše vremena na atraktivnim ponudama u bilo kom obliku. Ponude koje se sprovode putem platformi za nabavku nailaze na više profesionalnih i oduzimaju manje vremena nego na ručnom postupku.

Logistički timovi su premali

Špedicija globalno zahteva stručnost u mnogim različitim oblastima, a logistička odeljenja su često nedovoljno opremljena i nedovoljno finansirana da bi se na adekvatan način rešila svakodnevnim izazovima. Dodajte napor vođenja neregularnih ponuda koji zahtevaju visok nivo fokusa i prilično vremena za pripremu i interakciju sa prevoznicima, i lako će shvatiti da je teško dobiti maksimalnu vrednost iz ponude koja se vodi sporedno.

Potreba za fleksibilnošću nikada nije bila veća

Covid, Brexit, sankcije, blokade, isključenja, nestašice i visoke cene. Svi ovi problemi padaju na menadžere logistike i oni nekako moraju da se nose sa tim i oslanjaju se na svoju mrežu prevoznika. Ali pritisak postoji i u mreži prevoznika i dinamika je velika. Mogućnosti da se uhvate dobre ili prihvatljive stope su malene, a pretnje neizveštavanjem kapaciteta velike. Tehnologija je potrebna da bi se taj jaz uklonio.

Globalna složenost nikada nije bila veća

Globalizacija postoji već neko vreme i navikli smo na duge lance snabdevanja. Ipak nedavni događaji, poput broda koji je zapeo u Sueskom kanalu, dokazuju da su dugi lanci snabdevanja takođe veoma ranjivi i imaju domino efekat na regionalne, pa čak i lokalne lance snabdevanja. To pokazuje da lanci snabdevanja moraju biti robusniji, da im treba veća vidljivost i više tehnologije. Šta to znači? To znači da treba da imate pristup rezervnim scenarijima, operaterima, tehnologiji koja će vam pomoći da brzo donosite odluke i sredstvima za brzu komunikaciju i deljenje podataka sa dobavljačima. Nabavka spot isporuka na efikasan način, vođenje malih lokalnih izvora, na primer, ili promena slabih partnera za jače, zahtevaju brzinu i automatizaciju.

Smanjivanje složenosti u kontroli računa

Kako logistički troškovi rastu, postaje sve važnije upravljati fakturisanim troškovima. Statistike pokazuju da špediteri mogu uštedeti između 2,5 i 6% budžeta za prevoz ako imaju potpunu kontrolu faktura. Nisu sve kompanije dovoljno opremljene za proveru računa, za to je potreban specijalni interni tim, specijalizovani softver ili spoljno rešenje da biste dobro izvršili reviziju tereta. Ono što zaista može pomoći je kada imate samo jednu strukturu tarifnog lista po načinu prevoza, a ne po prevozniku. Kada budete mogli da postavite pravu strukturu tarifa, naknadno ćete u velikoj meri pojednostaviti potencijalnu reviziju troškova prevoza.

izvor@foto: theloadstar.com

Pročitajte i...