Zanimljive činjenice o industriji logistike i lanca snabdevanja

Značajan deo ljudi zarađuje za život radeći u industriji logistike i lanca snabdevanja. S rastom i širenjem privrednog sektora i povećanjem broja stanovnika, dolazi do potrebe za razvojem različitih infrastruktura ekonomije, što zahteva potrebu za efikasnom i delotvornom logističkom industrijom za zadovoljavanje i olakšavanje potreba. Naravno, s rastom logističke industrije traži će više ljudskih resursa i pružiti više mogućnosti zapošljavanja.

Sastoji se uglavnom iz 6 sektora

Stani rast partnerskih sektora samo će povećati logističku industriju jer jedan sektor ne može optimalno funkcionisati, naročito bez logističkih usluga. Industrija lanca snabdevanja primarno se sastoji od šest sektora među kojima se početna četiri odnose na načine prevoza tereta, poput vazdušnih, drumskih, pomorskih i železničkih. Preostala dva sektora prvenstveno su odgovorna za osiguravanje pošiljke do krajnjeg odredišta pažljivom koordinacijom. Takvi odgovorni segmenti su skladištenje i skladište.

Razvoj logistike za vreme Drugog svetskog rata

Kaže se da se logistika formirala kada su savezničke nacije trebale snabdeti svoje trupe vrednim zalihama i municijom za vreme drugog rata. U tim vremenima, koordinacija snabdevanja nije bila laka, posebno imajući u vidu da je to bila više stvar života i smrti.

To je veoma pouzdani deo industrije

Danas se gotovo sve i svašta na tržištu oslanja na usluge transporta i upravljanja zalihama u industriji. Budući da se svaki sektor oslanja na takvu važnost logistike, bilo koji značajan gubitak ili štetu u logistici mogu osetiti sve ostale grane industrije.

Automatizacija je važan faktor u industriji

Budući da je ogromna industrija od najvećeg značaja za optimalnu radnu ekonomiju, u ovoj industriji su primećene mnoge nedavne promene. Sa stalnim rastom i razvojem tehnologije, mnoge izvodljive mogućnosti su sposobne da indukuju automatizaciju u industriji. Samo je pitanje vremena kada će se roboti zaposliti u takvim prevoznim uslugama, čime će se osigurati maksimalni učinak bez ljudskih grešaka.

Internet trgovina na malo je pokretačka snaga rasta sektora

Uvođenje Internet kupovine, predstavlja održivo rešenje, gledajući sa aspekta udobnosti koje kupcima pruža kupovina iz svojih domova . Internet kupovina je dominantna pokretačka snaga logističke industrije jer sve više i više kupaca naručuje proizvode putem Interneta. Povećanje logistike koja dolazi od koordinacije raspoloživosti i izdavanja proizvoda iz skladišta do kućnog praga . Obično postupak prevoženja proizvoda iz skladišta do isporuke na vrata potrošača obično nadgledaju treće strane.

RFID oznake pomažu u pronalaženju proizvoda. Uspostavljanjem RFID tagova, kupci mogu pratiti kretanje svojih proizvoda u stvarnom vremenu što je značajno povećalo poverenje između korisnika i transportnih usluga.

izvor: central-ind.com foto:pexel.com

Pročitajte i...