WMS + SaaS + Automatizacija = Smooth Operations

Veštačka inteligencija, neuronske mreže, mašinsko učenje, robotika, mobilne aplikacije, veliki podaci, oblak i softver kao usluga (SaaS). Mnogi subjekti su preoblikovali način na koji roba putuje od pristaništa do kućnog praga, posebno u današnjem hiperaktivnom okruženju e-trgovine direktnog potrošača. Samo od 2020. godine, promenljivi zahtevi kupaca, kašnjenja u lukama, nedostatak radne snage, nestašica snabdevanja i evoluirajuća državna regulativa, doprineli su tehnološkoj trci u naoružanju u industriji, što je dovelo do toga da mnogi neodlučni igrači u žurbi uskoče u tehnološko kolo.

Ali, istina je da podizanje nivoa sopstvene tehnologije na jednostavan način, zato što izgleda da svi drugi to tako rade, možda i nije najpametniji put. Ponekad je najbolje puzati pre nego što prohodate ili potrčite. Pogledajmo neke opcije.

Gde je vaša najbolja polazna tačka?

Softver za upravljanje skladištem (WMS) je osnova neometanog rada lanca snabdevanja. Ažurni WMS će uhvatiti, kontrolisati i disperzovati vaše informacije, i pružiti neophodna uputstva koja su modernim, automatizovanim sistemima potrebna za efikasan rad. Roboti mogu da rade samo ono što im se kaže, bilo da su pričvršćeni za zemlju, prelaze pod magacina ili rade pod drugim komandama. Dakle, postavlja se pitanje gde se nalazi vaš softver i kako njime upravljate?

On-premise se često smatra starom školom, ali ima svoje prednosti. Vi direktno kontrolišete sredstvo, što olakšava upravljanje sistemom, posebno ako imate mnogo prilagođavanja u svom softveru; niko ne poznaje vaš sistem bolje od vas. Naravno, biće vam potreban tim posvećenih IT stručnjaka da bi sistem radio. Ovo može da bude skupo, da ne spominjemo nezgodno, ako nešto pođe po zlu dok je vaša ključna IT tehnologija na godišnjem odmoru. Takođe ste odgovorni za nadogradnje, integracije i oporavak od katastrofe. Dakle, ako niste spremni za sve to, kao i za troškove koji dolaze sa tim, isprobajte sledeću najbolju opciju.

WMS zasnovan na oblaku predstavlja održivu alternativu. Ovo zahteva prenos vaše hardverske infrastrukture na dobavljača hostinga u oblaku koji održava infrastrukturu umesto vas. Softver je i dalje pod vašom kontrolom. Ali same mašine su pokrivene mesečnim ugovorom o servisiranju, podržanim garantovanim ugovorima o licenciranju usluga (SLA). Ako dođe do katastrofe, ugrađena redundantnost oblaka vas čuva od produženog zastoja. I dalje će vam trebati IT osoblje za održavanje vašeg softvera. Ali ako treba brzo da se povećate, proširenje je obično jednostavno kao da pozovete svog prodavca da pokrene nekoliko novih servera.

SaaS, softver-kao-usluga, je treća i, možda, najlakša opcija. SaaS vas potpuno izvlači iz hardverskog i softverskog poslovanja jer radi u oblaku. Vaš provajder sada postaje odgovoran za celokupno održavanje sistemskog hardvera i softvera, uz garantovane SLA koje će vam pružiti podršku. Možete skalirati na zahtev. Možete biti sigurni da koristite najnoviji dostupni softver. I, vaše IT odeljenje pod stresom sada može da se opusti i fokusira na osnovna poslovna pitanja, jer vaš provajder nadgleda nova izdanja, održavanje sistema i održavanje. Jednostavno morate biti voljni da pokrenete standardizovaniju verziju softvera.

Da biste odlučili šta je najbolje za vas, pažljivo pogledajte svoj poslovni model i odredite koja opcija – ili kombinacija opcija – najbolje odgovara vašoj operativnoj strategiji, tehnološkom nizu i budžetu.

Dakle, kako se automatizacija tu uklapa?

Kada je u pitanju automatizacija lanca snabdevanja, na pamet pada „kul tehnologija“. Internet stvari, robotika, senzorske mreže, proširena stvarnost. Nijedna od „dobrih stvari“ neće funkcionisati bez modernog WMS-a koji bi ga informisao i kontrolisao. Dakle, na neki način, moderan VMS je vaša prva napredna investicija u automatizaciju.

Odatle, nastavite polako i oprezno. Pažljivo razmislite šta želite da automatizujete i utvrdite da li jednostavna korekcija procesa neće poboljšati učinak pre nego što investirate.

Uopšteno govoreći, automatizacija, posebno roboti, čine najveću razliku tamo gde se ljudska putovanja mogu smanjiti, bezbednost je problem ili su potrebni zadaci koji se ponavljaju i napametni proračuni. Ako uočite ovakvu priliku, oduprite se da idete all in. Zapamtite korelaciju „jedan robot prema jednom čoveku“. Razgovarajte sa svojim ljudima da biste prvo dobili njihov doprinos i učešće. Objasnite šta pokušavate da postignete, a zatim se uverite da vaš WMS može da komunicira sa neophodnom opremom za automatizaciju pre nego što iznajmite ili kupite „samo jednu jedinicu“ da biste započeli.

Pratite i merite šta se dešava. Ako je oprema u skladu sa vašim ljudima i sistemom, možda ste na nečemu većem. Probajte drugu jedinicu i tako dalje. Ovo se zove testiranje i simulacija, i o tome se ne može pregovarati kada uđete u fazu automatizacije vašeg putovanja.

Naravno, ako radite sa zastarelim WMS-om koji je odslužio svoje vreme, možda uopšte nećete moći da automatizujete. U tom slučaju, vaš najbolji potez je da nadogradite stari WMS.

SaaS i automatizacija savršeno odgovaraju jedno drugom

Automatizacija i SaaS dobro funkcionišu zajedno jer imaju jednu zajedničku stvar: standardizaciju. Automatizacija se odnosi na brzo i efikasno obavljanje rutinskog posla na isti način u više navrata. SaaS se odnosi na demokratizaciju programa tako da svi i sve mogu da rade zajedno glatko, jednostavno i neprimetno.

Na primer, možete brzo i lako da konfigurišete automatsko vođeno vozilo na vašoj SaaS platformi koristeći standardne integracije, a zatim naređujete uređaju da verno kruži po određenom kursu u vašem skladištu bez složenog programiranja. Veza je direktna, a sve promene kursa su pojednostavljene jer su obe tehnologije izgrađene po zajedničkim standardima.

Štaviše, vaš tim za podršku za SaaS je obučen na platformi da zna tačno šta da radi. Ovo smanjuje vreme odgovora prilikom dodavanja novih uređaja ili promene komandnih linija tokom perioda ekstremne nestabilnosti. Sa SaaS-om, podrška za automatizaciju je pojednostavljena.

Podignite svoje poslovanje na viši nivo uz novu procenu postojećeg softvera i stanja automatizacije.

I počnite da primenjujete najnoviju tehnologiju, konkretno:

 • Uskladite operacije
 • Ispunite promenljive zahteve kupaca
 • Omogućite bolje korisničko iskustvo
 • Pojednostavite obradu porudžbina
 • Povećajte margine
 • Poboljšajte zadovoljstvo i sigurnost zaposlenih
 • Ubrzajte prijem kupaca i zaposlenih
 • Poboljšajte usklađenost
 • Smanjite IT stres
 • Pojednostavite podršku
 • I budite u toku

*izvor: blog: logisticsviewpoints.com (Jeremy Hudson, Director of Client Services at Open Sky Group)

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...