Waberer’s je preuzeo većinski udeo u MD International

Mađarska logistička kompanija Waberer’s Group završila je kupovinu većinskog udela u MD International (MDI), bitnom igraču na srpskom tržištu distribucije.

Kupovinom, koja je objavljena u oktobru 2023. godine, Waberer preuzima 55% MDI-a, sa opcijom kupovine preostalih 45% udela u budućnosti.

MDI, osnovan 1997. godine, fokusira se na domaću distribuciju, drumski transport i skladištenje u Srbiji. Kompanija se može pohvaliti dugoročnim partnerstvom sa multinacionalnim i lokalnim FMCG kompanijama (Fast-Moving Consumer Goods) i strateški lociranim zemljištem za budući razvoj skladišta.

MDI zapošljava blizu 300 ljudi i upravlja logističkim centrima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku sa ukupno blizu 10.000 kvadratnih metara skladišnog prostora. Prema preliminarnim podacima, MDI je ostvario 55 miliona evra prihoda, 2 miliona evra EBIT (zarada pre kamata i poreza) i 1,8 miliona evra dobiti nakon oporezivanja u 2023.

Sporazum uključuje saradnju između manjinskih vlasnika Waberer-a i MDI-a na daljim investicijama. To uključuje izgradnju novog magacina od 20.000-25.000 kvadratnih metara na zemljištu u vlasništvu MDI u blizini Beograda. Waberer planira da uloži kapital koji odgovara 55% vlasničkog udela u poduhvatu nakon dobijanja građevinskih dozvola.

Izvršni direktor Waberer-a, Žolt Barna, naglasio je da je akvizicija u skladu sa strategijom kompanije za postizanje rasta kroz organski razvoj, ulaganja i akvizicije. Ovo je druga velika akvizicija Waberera nakon kupovine mađarskog lidera u oblasti logistike u železnici PSP Group.

Waberer-ov krajnji cilj je da postane vodeći provajder kompleksnih logističkih usluga u Istočnoj Evropi do 2027. Kompanija istražuje dalje regionalne akvizicije kako bi postigla ovaj cilj, dok daje prioritet održivosti povećanjem korišćenja železničkog i intermodalnog transporta uz zelene investicije i inicijative za energetsku efikasnost.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...