Vrhunska rešenja za agilnost lanca snabdevanja

Kada je reč o pokretanju agilnosti lanca snabdevanja, postoji nekoliko važnih rešenja, ali ključno rešenje je MSCN – Mreža lanca snabdevanja za više preduzeća. To je rešenje izgrađeno na javnom oblaku, arhitekturi „mnogo-prema-više“ koje podržava zajednicu trgovinskih partnera.

Mrežna platforma lanca snabdevanja za više preduzeća obezbeđuje aplikacije za ispunjavanje porudžbina zasnovane na mreži i/ili naprednu analizu rizika u lancu snabdevanja zasnovanu na mreži. Mnogi-prema-mnogima se takođe mogu odnositi na mnoge učesnike u mreži koji pristupaju mnogim izvorima podataka o događajima koji su ključni za operacije lanca snabdevanja preko javne mreže u oblaku.

COVID je naravno naučio kompanije da imaju potrebu za agilnošću. Ali čak i u normalnijim vremenima, plan snabdevanja se obično ne može u potpunosti izvršiti. Mogu postojati iznenađenja koja potencijalno nude bolju prednost: potražnja je veća od očekivane, moguće je podići cene bez uticaja na potražnju na osnovu onoga što se dešava sa konkurentskim proizvodima, tehnologija je omogućila da proizvodni kapacitet raste brže nego što se očekivalo, itd.

Na osnovu novog izveštaja o globalnom tržištu ARC Advisory Group, tri najveća provajdera MSCN-a, navedena po abecednom redu, su Descartes, E2open i Infor Nexus. Svi imaju tržišni udeo od preko 10% na prepunom tržištu.

Descartes

Descartes je javno preduzeće sa sedištem u Vaterlou, Kanada. Descartes pruža rešenja zasnovana na oblaku za više zakupaca fokusirana na poboljšanje produktivnosti, performansi i bezbednosti logistički intenzivnih preduzeća. Kupci koriste svoja modularna, SaaS rešenja za rutiranje, planiranje, praćenje i merenje resursa isporuke; planiraju, raspoređuju i izvršavaju pošiljke; tarifirati, revidirati i platiti fakture za prevoz; pristup podacima o globalnoj trgovini; podnošenje carinskih i bezbednosnih dokumenata za uvoz i izvoz; i završiti brojne druge logističke procese.

Descartes-ova globalna logistička mreža (GLN) je najveća svetska mreža za multimodalnu logističku razmenu poruka. Stotine hiljada trgovinskih partnera, provajdera logističkih usluga i prevoznika koriste GLN za povezivanje i saradnju kroz 24,6 milijardi transakcija godišnje. Mreža podržava široku lepezu tipova poruka uključujući GPS, EDI i API-je zasnovane zahteve za kapacitetom, rezervacije, statuse i carinske poruke u realnom vremenu. Za razliku od drugih rešenja koja podržavaju EDI, GLN radi u realnom vremenu i koristi podatke iz integracija sa hiljadama povezanih ERP-a, e-trgovine, telematskih sistema, servisa podataka i partnera za rešenja. Podaci o lokaciji u realnom vremenu i IoT-u kao što su statusi stanja (npr. temperatura, udar i vlažnost) dostupni su preko GLN-a za drumski transport preko Descartes MacroPoint-a i globalni vazdušni teret preko Descartes BLE-a za pošiljke visoke vrednosti za velike avio-kompanije i agente za zemaljsko opsluživanje na 450 aerodroma širom sveta.

E2open

E2open je osnovan 2000. godine sa sedištem u Ostinu u Teksasu. E2open je postao javno preduzeće u februaru 2021. godine. Kompanija je imala 3.800 zaposlenih u poslednjoj fiskalnoj godini. E2open je dobavljač softvera za lanac snabdevanja zasnovanog na oblaku. Njihova rešenja uključuju omni-kanal, detekciju potražnje, planiranje snabdevanja, upravljanje globalnom trgovinom, upravljanje transportom, kolaborativnu proizvodnju i upravljanje snabdevanjem. Njihova platforma kombinuje njihovu mrežu i softverske aplikacije.

E2open je kupio BluJay Solutions u maju 2021. godine za 1,7 milijardi dolara. BluJay pruža rešenja za upravljanje transportom i upravljanje transportom. Oni imaju arhitekturu javnog oblaka i prihodi od TMS-a su u okviru ovog izveštaja; BluJay-ovi prihodi su uključeni u E2open-ove MSCN prihode.

Mreža podržava nizvodne partnere u kanalima, partnere za snabdevanje uzvodno i logističke partnere. Mreža ekosistema kanala obuhvata otprilike 1 milion partnera za distribuciju, preprodavače i maloprodaju. Ekosistem snabdevanja povezuje preko 630.000 proizvođača i dobavljača. Preko 12 milijardi transakcija godišnje se dešavalo na mreži. Kompanija se udružila sa Shippeom kako bi poboljšala njihovu sposobnost da obezbede vidljivost transporta u realnom vremenu.

Značajna poboljšanja proizvoda uključuju nove funkcije zaštite životne sredine, društva i upravljanja (ESG) koje omogućavaju planerima da donose odluke zasnovane na emisijama u vreme rezervisanja prevoza, kao i proces plaćanja vaučera za kompenzaciju kamiondžija za preseljenje kontejnera u zemljama u kojima je tradicionalni prepaid model nije dozvoljen zakonom.

Infor Nexus

Infor je multinacionalna kompanija za softver za preduzeća, sa sedištem u Njujorku, u SAD. Infor se fokusira na poslovne aplikacije za organizacije koje se isporučuju putem računarstva u oblaku kao usluge. Oni su treći najveći dobavljač aplikacija za preduzeća. U februaru 2017. godine, Koch Equity Development LLC uložio je 2,68 milijardi dolara u Infor. Kompanija ima oko 18.000 zaposlenih; preko 1.000 zaposlenih podržava Nexus rešenje.

Infor Nexus je jedno od njihovih rešenja. 65.000 kompanija koristi platformu. Na ovoj platformi se upravlja trgovinom od 1 bilion dolara. Postoji preko 125 miliona godišnjih transakcija uključujući pošiljke, porudžbine, liste za pakovanje, priznanice, plaćanja i još mnogo toga.

Infor koristi grafikon znanja za mapiranje zabava, mesta i proizvoda u digitalni blizanac. Grafikon znanja ne počinje modelom lanca snabdevanja, on kreira taj model na osnovu onoga što podaci pokazuju da je istinito. U praksi, to znači da Nexus ne počinje tako što ima model koji kaže da su portovi ovde, dobavljači se nalaze ovde i tako dalje. To je model lanca snabdevanja izgrađen u hodu na osnovu onoga što se stvarno dešava u mreži. Grafikon znanja omogućava da digitalni blizanac bude tačniji. Svaka transakcija se upisuje u ovaj digitalni blizanac u memoriji. Kao rešenje u memoriji, Nexus omogućava veoma brz pristup velikim podacima.

Nexus model takođe može da obezbedi vrstu podataka za koje se digitalni blizanci koji se zasnivaju na statičkom modelu planiranja bore da obezbede istinsko vreme isporuke (i druge metrike protoka/vremena ciklusa u lancu snabdevanja). Ovi parametri su kritični za kreiranje optimalnih planova. Vremena isporuke u sistemima planiranja se često mere, unose u sistem i pretpostavljaju da su tačna od te tačke nadalje.

Nexus sistem, takođe, može da meri promene koje se dešavaju i da ažurira vreme isporuke.

Nexus rešenje omogućava različitom osoblju u lancu snabdevanja – i internom u kompaniji i među ključnim trgovinskim partnerima da dobijaju upozorenja koja su relevantna za njihove odgovornosti.

Pored toga, Infor gradi opcije o tome šta bi osoba sa određenim poslom mogla da uradi da reši problem ili priliku. U nekim slučajevima, rešenje se može izvršiti na licu mesta. U nekim slučajevima, neophodna je saradnja sa partnerima ili drugim internim odeljenjima da bi se donela i izvršila najbolja odluka. Infor omogućava saradnju i izvršenje sa internim i eksternim partnerima u svom MSCN-u. Infor takođe radi na čvrstoj integraciji svojih MSCN i rešenja za planiranje. Njihov cilj je da ažuriraju model planiranja lanca snabdevanja na osnovu onoga što se dešava u mrežnom modelu.

*izvor: logisticsviewpoints.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...