Uspostavljena MASS Port mreža u Singapuru

MASS lučka mreža (Pomorski autonomni površinski brodovi) uspostavljena je u Singapuru, istaknuto je na zvaničnom sajtu luke Roterdam. Saradnja uključuje lučke vlasti iz Kine, Koreje, Japana, Norveške, Danske, Finske, Singapura i Roterdama koje će raditi na postizanju standarda koji omogućavaju komunikaciju između autonomnih brodova i obale.
Saradnja se odnosi na detaljne smernice i uslove za testiranje u lukama, definisanje međunarodne terminologije, standarde za brodsko izveštavanje, kontrolu saobraćaja, razmenu podataka i olakšavanje MASS testova između luka.

Pametnim plovilima trebaju pametne luke

U ime uprave luke Rotterdam, lučki kapetan Rene de Vries istakao je sledeće: „Luka će se dugo kretati oko konvencionalne otpreme, ali će pametni brodovi, pa čak i autonomna plovila, biti deo brodskog transporta sa odredištem u Roterdamu. Želimo da budemo spremni“.
„Pametan port u kontekstu otpreme znači i pametni VTS (usluga brodskog saobraćaja) i pametne pilotske usluge. Zato smo započeli istraživanje i razvoj ne samo naše kontrole saobraćaja, senzora, već i primene veštačke inteligencije u predviđanju rizika. Takođe istražujemo efekte MASS-a na naš port, VTS, ljude i veštine. Saradnja je ključni element u ovome. I kod kuće i u inostranstvu”, podvukao je Rene de Vries.


izvor: portofrotterdam.com
Image by Jason Goh from Pixabay

Pročitajte i...