Usklađenost lanca snabdevanja i strategije organizacije

Zašto je važno povezati strategiju lanca snabdevanja sa poslovnom strategijom? Kompanije koje nemaju navedenu usklađenost pokazuju da su njihove organizacije lanca snabdevanja prepuštene same sebi za ispunjenje svojih poslovnih ciljeva. Organizacije koje drže do sebe rade na razvijanju pouzdane strategije lanca snabdevanja koja je usklađena sa  poslovnom strategijom, zajedno sa dobro definisanim ciljevima performansi. Važnost stvaranja zdravih poslovnih strategija i povezivanja strategije lanca snabdevanja predstavlja pravi put ka osnovnom cilju svake kompanije.

Strategija lanca snabdevanja je kompleksno i razvijajuće sredstvo koje organizacije koriste da se razlikuju u konkurentnom sadržaju kako bi stvorile vrednost za svoje kupce i investitore. Mnoge organizacije sada koriste i misije i vizije kako bi jasno razjasnile svoju svrhu. Sve strategije su povezane i zavisne. Poslovna strategija je plan za izbor kako se takmičiti. Organizaciona strategija preduzeća koja identifikuje kako će kompanija funkcionisati u svom okruženju. Strategija određuje kako zadovoljiti kupce, kako razvijati poslovanje, kako se takmičiti u svom okruženju, kako upravljati organizacijom i razvijati sposobnosti unutar poslovanja i kako postići finansijske ciljeve. Strategija snabdevanja je strategija kako će lanac snabdevanja funkcionisati u svom okruženju kako bi se zadovoljili ciljevi poslovne i organizacione strategije organizacije.

Konkurentne prednosti su blisko povezane sa poslovnom strategijom, jer one navode prednosti koje organizacija treba da realizuje kada odluči kako će se takmičiti.

Postoje takođe znaci kada su neophodna poboljšanja, kao što je recimo niži procenat kompanija koje veruju da su njihovi lanci snabdevanja isključeni iz planova za značajne promene u učinku kompanije. Ovo nije zdrava perspektiva o tome kako se lanac snabdevanja treba gledati. Uglavnom zastupljeni stav je da je lanac snabdevanja integralan uspeh kompanije i omogućavajući za celokupnu organizaciju.   

Podaci dostupnih istraživanja pomažu da se shvati kako pojedinci vide lanac snabdevanja i usklađivanje poslovne strategije. Jedna veoma važna tačka je važnost lanca snabdevanja i usklađivanja poslovanja sa poboljšanim performansama kompanije. Što je bolji nivo usklađivanja, to je verovatnije da kompanije ostvaruju svoje ciljeve za smanjenje troškova, povećanje usluga klijenata i druge metrike.

Photo by Kaboompics .com from Pexels

Pročitajte i...