Ulazak SoftBank Robotics na tržište automatizacije logistike

SoftBank Robotics, kompanija za razvoj robota, objavila je da će ući na tržište automatizacije logistike. „Razvijamo i prodajemo najsavremenije robote i opremu za automatizaciju u oblasti logistike usredsređene na skladišta, koristeći naše tehničke mogućnosti kultivisane kroz razvoj humanoidnih robota i robota za čišćenje, kao i naše veze sa obećavajućim tehnološkim kompanijama širom sveta. Nastavljamo. Sa ulaskom kompanije, koja je članica velike IT grupe, struktura tržišta automatizacije logistike će se verovatno značajno promeniti.“

Kompanija je podružnica SoftBank-a i osnovana je 2014. godine. Poznata je i kao programer humanoidnog robota “Pepper”. Takođe su razvili robote za čišćenje, za serviranje i transport, za čišćenje podova, i svetski su lider u servisnim robotima sa evidencijom od preko 35.000 instalacija u 70 zemalja. Kompanija je 2021. godine uložila 40% u norvešku kompaniju za automatizaciju skladišta „Autostore” i priprema se za ulazak u oblast logistike.

Kako se navodi u saopštenju, tehnologija i znanje stečeno razvojem sopstvenih robota i automatizovane magacinske tehnologije Autostore-a biće korišćeno kao uporište za prvo primenu u automatizaciji skladišnih operacija kao što su automatizovana skladišta, komisioniranje, utovar i istovar.

Dai Sakata, izvršni direktor i CPO, generalni direktor poslovnog štaba za logistiku, održao je konferenciju za štampu u okviru izložbenog salona održanog u prefekturi Čiba. Što se tiče „problema 2024.“ sa kojim se suočava logistička industrija, on je rekao: „Nedostatak radne snage je ozbiljan ne samo za vozače već i za skladišta. Automatizacija je hitna.“ Pružajući velikodušnu podršku i usluge na jednom mestu brzo i fleksibilno logističkim kompanijama klijenata, dodao je: „Možda kasnimo, ali postaćemo ključni igrač“.

*izvor: logi-today.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...