Toyota smanjuje emisije štetnih gasova iz transporta u Evropi uz podršku Gefco-a

Toyota Motor Europe (TME) ima koristi od nove multimodalne usluge koju pruža logistički provajder Gefco koji koristi kontejnere za višekratnu upotrebu za premeštanje automobilskih delova dva puta dnevno drumom i železnicom između Španije i Francuske.

Gefco sarađuje sa dobavljačem železničkog tereta Novatrans na novoj usluzi. U kombinaciji sa svojim partnerom Greenmodal, Novatrans obezbeđuje teretne pošiljke u Evropi koje kombinuju drumski, železnički i plovni put.

Delovi Toyotinih dobavljača u Španiji isporučuju se iz Gefco-ovog logističkog pogona u Barseloni u fabriku automobila u Valensijenu koju vodi Toyota Motor Manufacturing France (TMMF). Kontejneri se zatim vraćaju u Barselonu sa pakovanjem za višekratnu upotrebu za upotrebu na budućim putovanjima.

Uz smanjenje ambalažnog otpada, usluga obećava značajno smanjenje emisije ugljenika u poređenju sa korišćenjem samo drumskog transporta. To je u skladu sa Toyotinim ukupnim ciljevima smanjenja emisija iz svojih logističkih aktivnosti, dok u isto vreme čini svoja vozila čistijima za vožnju.

Na nedavno održanoj konferenciji Automotive Logistics and Supply Chain Europe u Nemačkoj, Leon van der Merve je naglasio značaj koji je Toyota pridavala održivom poslovanju u automobilskoj industriji.

„Ako mi kao industrija i kao nacije ne ograničimo svoj CO2 na ispod ovih 1,5% uticaja, zapravo su sve aktivnosti koje radimo [suočevši se sa nedavnim izazovima u lancu snabdevanja] uzaludne“, rekao je on.

Pod rukovodstvom van der Mervea u Evropi, proizvođač automobila postavlja program održivosti logistike, uključujući strateškije korišćenje vidova transporta, veći fokus na železnicu i multimodalnost, smanjenje kilometara kamiona i usvajanje održivih goriva za isporuke kamiona na poslednjem kilometru.

Govoreći o najnovijoj multimodalnoj usluzi između Španije i Francuske, Ivon Paskviju, direktor prodaje i marketinga za Gefco France, rekao je da su timovi u TME blisko sarađivali sa njegovom kompanijom na dizajniranju transportnog toka koji bi smanjio izlaz ugljenika.

„Oduševljeni smo što smo u mogućnosti da odgovorimo na izazov da pomognemo Toyoti u Evropi da usvoji održivije logističke prakse i ojača naše partnerstvo u tom procesu“, rekao je Paskviju.

Gefco pruža usluge za TME već 20 godina.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...