Top 3 trenda u logističkoj industriji 2021.

Kada razmišljamo o logistici u današnje vreme, prvo što nam padne na pamet je – „Logistička tehnologija“. Logistička tehnologija automatizovala je brojne zadatke poput prikupljanja podataka, obrade, analize i prenosa. Rezultat je preciznost na visokom nivou zajedno sa pojednostavljenim logističkim operacijama. Ako razmišljate o usavršavanju proizvodnog ciklusa, logistička tehnologija je način da ga postignete.

Da biste to uradili, morate pratiti najnovije trendove u logističkoj tehnologiji jer možemo očekivati još revolucionarnih promena. Čini se da se u 2021. godini pojavljuju takve remetilačke tehnologije, upravo od vidljivosti lanca snabdevanja u realnom vremenu do AI.

Tri trenda u logističkoj tehnologiji koji će biti promenljivi u industriji

Ako pažljivo pogledate, shvatićete da logistička tehnologija ima veliki potencijal da se bavi brojnim operacijama i procesima. Ključ leži u svežem i kreativnom pristupu koji ide zajedno sa trenutnim trendovima.

Ova priča nam dolazi iz daleke Australije, ali se nadamo da primeri izvesnih trendova u logistici za ovu i nadolazeće godine, neće biti toliko daleki.

Pa pogledajmo…

1. Veštačka i proširena inteligencija

AI je srž logističke industrije već nekoliko godina. U ovom slučaju, AI je integrisan za usavršavanje operativnog toka pomoću procesa kao što su planiranje rute i planiranje potražnje.

Primer gde se to može videti je softver za optimizaciju zasnovan na AI australijskog startupa po imenu „Adiona“, koji optimizuje statičke i dinamičke rute isporuke u cilju poboljšanja logističkog procesa i smanjenja troškova. Čini se da je to pojava treće generacije poslovne inteligencije, gde bi se mogli videti pametni industrijski sistemi koji predviđaju uslove poput potražnje, vremena i saobraćaja. Ova transformacija će pomoći u optimizaciji zahteva za radnom snagom.

2021. godine očekuje se da će proširena inteligencija stvoriti poslovnu vrednost od 2,9 biliona dolara što će povećati produktivnost radnika za 6,2 milijarde sati na globalnom nivou. Ukazuje na to da će kompanije primenjivati više rešenja za inteligenciju kako bi poboljšale procese i uštedele troškove i vreme.

2. Digitalni blizanci

Digital Twin tehnologija je još jedan aktuelni trend u logističkoj industriji koji koristi replike fizičkih uređaja za pokretanje simulacija. Globalna tržišna veličina digitalne blizanačke tehnologije procenjena je na 2,26 milijardi USD u 2017. godini i očekuje se da će se proširiti na CAGR (procena godišnje stope rasta) od 38,2 od 2018. do 2025. godine To ukazuje da digitalna blizanačka tehnologija u logistici nas neće napustiti ranije.

Digitalna blizanačka tehnologija uzima u obzir bihevioralne i fizičke aspekte trenutnog sistema modeliranja u logistici. Pomaže u monitoringu, praćenju kretanja robe, dijagnozi i digitalnoj svesti u realnom vremenu. Evo nekoliko potencijalno korišćenih slučajeva:

● Poboljšanje zaštite pošiljke

● Optimizacija dizajna i performansi podrške logistici

● Operativna integracija

● Dinamična mreža isporuke

3. Vidljivost lanca snabdevanja u realnom vremenu

Što se tiče vidljivosti lanca snabdevanja, to nije novi koncept u logistici, ali možemo očekivati porast njegove prevalencije. Povećana potražnja kupaca i prevoznika čini se da je najveći razlog. Tako će kompanije verovatno primeniti konkurentna rešenja za vidljivost lanca snabdevanja koristeći podatke u realnom vremenu. Kompanije koje su već primenile SCV (Supply chain visibility) zabeležile su rast svoje efikasnosti više od 20%.

IoT senzorska tehnologija je deo vidljivosti lanca snabdevanja o kojem se najviše govori i pomaže u tačnom praćenju pošiljaka. Ovde se koriste usluge u oblaku, gde povezani IoT uređaj omogućava skladištima da prate inventar, vozilo i opremu. Sve ovo olakšava nadzor u realnom vremenu koji će logističkim kompanijama pomoći da osnaže svoje logističke sisteme.

Navedena su tri ključna trenda logističke tehnologije koja možemo očekivati od 2021. godine i kasnije. Nadamo se da su vam informacije bile korisne i da sada možete da mapirate svoju logističku strategiju za naredno vreme.

*izvor: adionatech.com; foto: pixabay.com

Pročitajte i...