Sveobuhvatno poređenje 3PL i 4PL

Mnogim ljudima je teško i zbunjujuće da odmere debatu o 3PL i 4PL. Šta tačno znače ovi pojmovi? I koja je opcija najbolja za vas i vaše zahteve? Razumljivo je razmisliti o ovoj odluci. Donošenje pogrešne odluke može biti skupo i imati ozbiljne posledice.

Ukratko, 3PL provajder će se baviti direktnim transportom robe i logistikom, dok će 4PL kompanija nadgledati različite 3PL-ove sa kojima preduzeće radi. Rad sa 3PL ili 4PL će zavisiti od jedinstvene situacije i potreba preduzeća.

Potrudićemo se da detaljnije uporedimo 3PL i 4PL. U našem poređenju, detaljno razmatramo da bismo vam pomogli da odlučite šta je najbolje za vašu kompaniju.

ŠTA RADE 3PL KOMPANIJE?

3PL je skraćenica od Third Party Logistics, ali šta tačno rade ove kompanije? Ove firme se bave spoljnim transportom i logističkim operacijama klijenta. Kompanija klijent, međutim, uvek održava kontrolu. Nivo i raznolikost usluga koje pružaju 3PL kompanije variraju. Stepen outsourcinga varira u zavisnosti od potreba klijenta i usluga koje pruža 3PL kompanija. Mnogi 3PL-ovi su zasnovani na sredstvima, što znači da upravljaju nekim ili svim resursima koji se koriste za pružanje usluga.

Korišćenje 3PL kompanija je jedan od načina da preduzeća počnu da koriste eksternu ekspertizu u transportu koja im može koristiti. Preduzeća mogu da ojačaju svoje poslovanje radeći to u svakoj fazi logističkog procesa i obezbeđujući da se prave stvari rade u kompaniji, a prave stvari se angažuju na spoljnim poslovima. Evo nekih tipičnih usluga koje pružaju 3PL firme:

  1. Transport, distribucija i ispunjenje
  2. Kontrola zaliha/Skladištenje

ŠTA JE 4PL LOGISTIČKA KOMPANIJA?

4PL, ili Fourth Party Logistics, kompanije se razlikuju od 3PL opcija po načinu na koji upravljaju svojim uslugama. Kada radite sa 4PL provajderom, klijent se odriče kontrole nad eksternim operacijama i umesto toga dozvoljava kompaniji 4PL da upravlja njima. Kada klijent nema zaposlenog u osoblju koji nadgleda transport i logističke operacije, obično se koristi 4PL.

Kao rezultat toga, 4PL kompanija mora imati potpun pristup poslovnim operacijama i unutrašnjem radu svojih klijenata. Na kraju krajeva, oni su zaduženi za sve logističke zahteve, kao i za nadzor i upravljanje. Potreban im je pristup poslovnim aktivnostima i potencijal za intenzivno uključivanje u posao i način na koji ono funkcioniše da bi to učinili adekvatno i uspešno. Bez toga će nesumnjivo nastati problemi i nesporazumi.

4PL može da upravlja čitavim lancem snabdevanja kompanije. Najbolje 4PL kompanije će pružiti strateški uvid koji klijent može da koristi. U tom smislu, 4PL provajder može imati više konsultativni pristup od 3PL, iako mnogi 3PL takođe mogu da pruže ovu uslugu. Ukratko, angažovanje 4PL kompanije podrazumeva eksternalizaciju celokupne vaše logističke operacije i svega što dolazi sa tim.

Logistička firma treće strane može pomoći pošiljaocima da ublaže različite rizike u celom lancu snabdevanja tako što će preneti određene logističke funkcije na spoljne saradnike. Udruživanjem sa 3PL-om, otpremnik može osloboditi vreme da se koncentriše na svoje ključne kompetencije, a da ne pati od stalno promenljivog logističkog pejzaža.

izvor&foto: proconnectlogistics.com

Pročitajte i...