Švajcarski programeri odvezli e-kamion na najviši vulkan na svetu

Gebrüder Weiss Peak Evolution tim postavio je novi svetski rekord visine za e-vozila na 6.500 metara nadmorske visine.

Odvezli su se do zapadnog grebena Ojos del Salado u Čileu – najvišeg aktivnog vulkana na zemlji – u svom kamionu koji se napaja isključivo solarnom energijom.

Nikada e-vozilo nije voženo tako visoko.

„Ovo je rekord ne samo za ovu tehnologiju, već i za naše godine istraživačkog rada i za samu budućnost mobilnosti“, kaže Patrik Koller, izvršni direktor i programer u Peak Evolution-u. „Nadamo se da će ovaj uspeh privući više pažnje na alternativne pogone i njihovu upotrebu u rudarstvu i drugim zahtevnim transportnim zadacima“.

Logistički partner i glavni sponzor Gebrüder Weiss je prisutan od samog početka. Ne samo da je kompanija osigurala da vozilo bezbedno stigne u Južnu Ameriku, već je i sufinansirala inovativni poduhvat.

„Kao najstarija transportna i logistička kompanija, posvećeni smo budućnosti mobilnosti“, kaže Frank Haas, šef korporativne strategije brenda i komunikacija u Gebrüder Weiss-u. „Ovaj uspeh naglašava našu stalnu podršku projektima održive mobilnosti i inovativnim tehnologijama. Oduševljeni smo zbog tima i sada ćemo vozilo koje obara rekord bezbedno vratiti u Švajcarsku.”

Impresivan poduhvat počeo je pre dva meseca: Gebrüder Weiss je prevezao e-kamion iz Švajcarske preko Roterdama, a zatim pomorskim teretom do Čilea. Drugi kopneni transport odveo je solarni kamion u region Atakama. Tim Peak Evolutiona počeo je na slanom jezeru Maricunga sa prvim istraživačkim turama i aklimatizacijom na planini, na nadmorskoj visini od 3.400 metara. Ekstremni tereni i uslovi životne sredine najvišeg vulkana na svetu ne samo da su stavili na test ovo vozilo visoke tehnologije, već su i tim stavili pod ekstremno fizičko i mentalno opterećenje.

„Uprkos ovim ekstremnim uslovima, naše specijalno razvijeno vozilo uspelo je da vozi više od bilo kog drugog e-vozila – a kamoli od onog na solarni pogon“, kaže Patrik Koller, izvršni direktor i programer u Peak Evolution-u, sumirajući uspeh. „Već četiri godine treniramo za ovaj trenutak, tako da odustajanje nikada nije bilo opcija.

Trojica avanturista dostigla su prvu prekretnicu krajem novembra, oborivši rekord za e-vozila prešavši barijeru od 6.000 metara. Nedelju dana kasnije, dostigli su 6.500 metara nadmorske visine – rekordnu visinu njihove misije. Stigli su do zapadnog grebena Ojos del Salado, najvišeg vulkana na zemlji, koristeći samo solarnu energiju. Sa svetskim rekordom u torbi, tim Peak Evolutiona sada se vraća u Švajcarsku, a Gebrüder Weiss osigurava da se vozilo koje obara rekord takođe bezbedno vrati u Evropu.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...