Sporazum o saradnji Volvo Trucks, IKEA i Raben Group

Volvo Trucks, IKEA Industry i Raben Group potpisali su sporazum o saradnji u oblasti teškog transporta bez emisija štetnih gasova.

IKEA će uvesti teške električne kamione Volvo za unutrašnje transportne tokove u dve svoje fabrike u Zbaszineku u Poljskoj, kojima će upravljati grupa Raben. Lekcije iz pilot projekta će se koristiti za elektrifikaciju transportnih operacija u većoj transportnoj mreži.

IKEA je veliki transportni kupac sa više od dva miliona pošiljki širom sveta godišnje. Da bi se postigao svoj strateški klimatski cilj smanjenja emisije gasova staklene bašte za transport proizvoda za 70% po pošiljci, elektrifikacija teških vozila je kritična. Elektrifikacija transporta je jedno od rešenja za rešavanje osnovnog uzroka klimatskih promena.

Sada su IKEA Industry, Volvo Trucks i Raben Group udružili snage u Poljskoj da bi postavili Volvo FM Electric kamione sa nultom emisijom štetnih gasova. Vozila će se koristiti za rukovanje unutrašnjim protokom robe između dve fabrike IKEA Industri koje se nalaze 14 kilometara jedna od druge u Zbaszineku i Babimostu u zapadnoj Poljskoj.

Kamioni će se puniti u proizvodnim pogonima IKEA Industry korišćenjem obnovljive električne energije iz eksternog izvora. Prvi električni kamion počeće sa radom tokom jeseni, a planirano je proširenje voznog parka na osnovu saznanja pilota.

„Sa zadovoljstvom najavljujemo ovu saradnju koja ima za cilj da ubrza naš prelazak na održiviji drumski transport. Ovaj projekat nam omogućava da istražimo i naučimo o izazovima i mogućnostima u primeni operacija električnog transporta u velikom obimu i njegovim međuzavisnostima u široj transportnoj mreži“, kaže Malgorzata Dobies-Turulska, generalni direktor IKEA Industri Zbaszinek.

Volvo Trucks je započeo serijsku proizvodnju električnih kamiona 2019. godine, kao jedan od prvih brendova kamiona na svetu koji je to učinio.

Danas kompanija ima šest modela električnih kamiona u serijskoj proizvodnji širom sveta – najširu liniju električnih kamiona u industriji. Cilj kompanije je da polovina ukupne prodaje kamiona bude električna do 2030.

„Uzbuđeni smo što radimo zajedno sa IKEA-om i grupom Raben na održivijim kamionskim transportima. I IKEA i Raben imaju ambiciozne klimatske ciljeve, baš kao i Volvo. Ovaj projekat će nam dati dragocene uvide i predstavlja dobru osnovu za proširenu saradnju u budućnosti“, kaže Robert Grozdanovski, SVP Europe Central East & East, Volvo Trucks.

Piotr Banasiak, generalni direktor kompanije Raben Transport je dodao:

„Za Grupu Raben, ovaj projekat je prvi korak u procesu dekarbonizacije naše sopstvene flote koja vodi ka ambicioznim planovima smanjenja CO2 koje su nedavno naučno odobrili stručnjaci za ciljeve zasnovane na nauci (SBTi). Ovo je takođe važan projekat za kompletan proces transporta kamiona. Mi smo jedna od prvih logističkih kompanija u Evropi koja je prihvatila ambiciozan izazov pokretanja električnog kamiona koji radi sa prikolicom od 24 tone.”

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...