Sigurnost i efikasnost: budućnost nove tehnologije u logistici

Logistička industrija tehnološkim promenama nije strana. Malo koja skladišta bi mogla da razmotre upotrebu ručno napisane knjige ili drugih analognih metoda 2020. godine kada su samostalni digitalni kiosci i tableti postali norma. Ova digitalna poboljšanja omogućila su veću brzinu i efikasnost, ali još uvek ima praznina koje treba popuniti kada je u pitanju logistička tehnologija.

Sekunde su bitne u logistici, gde čak i kratko kašnjenje aktivnosti može izazvati probleme dalje duž lanca isporuke. Štaviše, potreba za tačnošću u identifikovanju, rukovanju i obradi paketa je od velike važnosti. U proseku, preduzeća širom sveta imaju prosečnu stopu skupljanja od oko 1,44%; s obzirom na to da svetska logistička industrija vredi približno 5,5 biliona evra, ovi gubici i neefikasnosti sačinjavaju milijarde koje nedostaju u bilansima stanja preduzeća.

Veće firme započele su potragu za rešenjima ovih problema. Postoji mnogo obećanja u uređaje za nošenje – tehnologija koja, kao što naziv govori, možete nositi na svom telu i upotrebe za poboljšanje logističkih procesa Veći deo ove tehnologije dostupan je i sada, dok neka ostaje tek preko horizonta. U svakom slučaju, ovi uređaji bi mogli da definišu budućnost logističke tehnologije i već se uvećavaju u kompanijama koje traže sledeću konkurentsku prednost.

Sa nosivim uređajima, radnici ne moraju da se vraćaju u kiosk da bi uneli informacije ili nosili tablet računar dok obavljaju više zadataka na svojim redovnim poslovima. Na isti način, naši pametni telefoni vibriraju ili zvone da bi nas upozorili na nove poruke i pozive, tako da i nosivi uređaji mogu da daju upozorenja kada nove informacije stignu preko 5G mreže. Uz odgovarajuću nosivu tehnologiju potencijal za bolju efikasnost radnika i smanjeni stres u radnom okruženju koje se brzo kreće je značajan.

Međutim, kao i kod većine velikih promena, u logističkoj industriji je tek nedavno počeo trend nošenja. Menadžeri malo oklevaju da primene tehnologiju koja nije imala širu primenu tokom dužeg vremenskog perioda. Ovo kolebanje je bilo dosledno u odeljenjima logistike i skladištima širom sveta, ali stari način poslovanja se brzo menja.

Usklađenost sa socijalnim distanciranjem postala je prioritet logističkih kompanija posvećenih zaštiti svojih zaposlenih uz efikasno održavanje poslovanja. Napadi koji se mogu nositi u smanjenju kontakata između radnika uz istovremeno racionalizovanje njihovih dužnosti podstakli su ubrzani napor ka usvajanju ove tehnologije, posebno u borbi protiv COVID-19.

Nosivi proizvodi za zdravlje i produktivnost radnika

Najpoznatiji nosivi uređaji na potrošačkom tržištu su pametni satovi poput Apple Watch-a i fitnes trekeri poput Fitbit-a ili Jawbone-a. Ovi uređaji – ne veći od veličine ručnog sata, prate različite pokazatelje, uključujući korisnikove dnevne korake, puls, vreme spavanja. Korisnici mogu da pregledaju pokazatelje pomoću povezane aplikacije.

Ove vrste nosivih uređaja mogu se kombinovati sa mogućnostima proširene stvarnosti (AR) koje svoje mogućnosti još više proširuju. Kompanije poput Scandit-a razvijaju aplikacije koje koriste prednosti visokokvalitetnih kamera na potrošačkim pametnim telefonima za upotrebu u skeniranju bar-koda i proizvoda. Kada primite informacije, aplikacija može trenutno da prikaže informacije o proizvodu. Kroz veštačku inteligenciju, ove aplikacije mogu identifikovati tekst na nalepnicama za štampu i čak prepoznati same proizvode bez bar koda.

Scandit-ova tehnologija pomogla je kompanijama poput Hermesa da poboljšaju poslovanje, pri čemu je jedna kompnija otišao toliko daleko da su svoje namenske skenere za bar-kod zamenili Samsung uređajima, koje radnici sada koriste za skeniranje više paketa odjednom. Ovo je značajno smanjilo vreme utovara kombija. U kombinaciji sa sposobnošću slanja i primanja slika koje potvrđuju preuzimanje i isporuku paketa, kompanija je uspela da isporuči više paketa sa manje grešaka u isporuci, jednostavno primenom tehnologije logističke industrije na modernim potrošačkim uređajima.

Nisu samo pametni telefoni i uređaji istrošeni na zglobovima u porastu. Proizvođač pametnih naočara Vuzix ističe svoje proizvode za upotrebu u skladištima, uglavnom za skeniranje crtičnih kodova, snimanje video zapisa i obradu informacija bez potrebe za pomicanjem prsta. Ovo ne samo da poboljšava praćenje, već takvi uređaji bez dodira mogu takođe stvoriti sigurnije radno iskustvo zaposlenih.

Veća efikasnost i sigurnost

Nosivi proizvodi poput ovih ne samo da poboljšavaju efikasnost skladišta, već pomažu i da zaposleni budu sigurni i zdravi, što je dobitna situacija i za menadžment i za radnike. Proizvodi poput Kinetic-ovog REFLEKS nosivog uređaja to postižu upozoravanjem radnika kada je držanje nebezbedno i pružanjem povratnih informacija u realnom vremenu kada je nosilac u pokretu. Obe ove funkcije sprečavaju potencijalne povrede pre nego što imaju priliku da se pojave.

Iako Kinetic-ovi proizvodi rade autonomno, mnoga najnovija izdanja koja se mogu nositi mogu povećati mogućnosti radnika, omogućavajući im da rade više sa većom tačnošću i efikasnošću. Na primer, radnici skladišta provode veći deo svog vremena skenirajući barkodove, kako bi ubrzali isporuku i ispunjenje naloga. Uređaji poput KOMATAC-ovih skenera za prst okidača i prstenova pristupaju skeniranju bez upotrebe ruku, omogućavajući radnicima da učine više sa lakšom, prenosivom tehnologijom. Iako je rizik od prenosa koronavirusa putem ambalaže nizak, radnici u skladištu i vozači dostave često rukuju stotine ili hiljade paketa dnevno. Smanjivanje kontakta sa bilo kojim potencijalnim virusnim vektorom trebalo bi da bude prioritet.

Slično tome, komercijalna osiguravajuća kompanija Amerisure pruža nosive uređaje nekim od svojih osiguranika i primetila je smanjenje zahteva za odštetu radnika za 43%. To ima suštinski uticaj na logistiku, jer je stopa povreda za radnike u skladištu 5,1 na 100 zaposlenih, što je dvostruko više od američkog proseka od 2,8 na 100. Primenom proaktivne tehnologije za zaštitu zaposlenih, radnici zadržavaju plate, dok kompanije osiguravaju održivu i optimalnu produktivnost u njihova mesta poslovanja.

Štaviše, uređaji za nošenje dodali su nove funkcije koje pomažu u suzbijanju širenja COVID-19. Kinetic-ovi REFLEKS nosivi uređaji ne samo da poboljšavaju držanje i kretanje radnika, kao što je gore pomenuto, već su i nedavno ažurirani kako bi pomogli i u socijalnom udaljavanju. Senzori blizine pružaju upozorenja kada se zaposleni nalaze na udaljenosti od jednog metra jedan od drugog, a to je dužina socijalnog udaljavanja koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Prikupljanje podataka u stvarnom vremenu takođe pomaže u traženju kontakata, pružajući precizne izveštaje koji pomažu menadžerima da donesu odluke o smanjenju kontaminacije.

Iza magacina

Skladišta, u kojima zaposleni rade u neposrednoj blizini i obrađuju velike količine paketa, jedan su od glavnih korisnika nosive tehnologije, ali nisu jedina mesta na kojima se ovi uređaji hvataju u koštac.

Neki od najnestrpljivijih korisnika ovih proizvoda su u industriji autoprevoza, gde se procenjuje da zamor vozača izaziva oko 70% nesreća. Da bi se borili protiv ovog problema, vozači mogu da nose pametne satove koji mogu redovno da vibriraju i upozoravaju vozače kada treba da naprave pauzu ili čak da promene traku kada im je automobil na mrtvom uglu. Pored pametnih satova, kompanija Optalert nudi naočare koje mogu da otkriju kada vozač skrene pogled sa puta, zaustavljajući pospanog vozača da izazove nesreću čim počne da klima glavom. Uređaj funkcioniše putem LED nadzora očiju korisnika i održava ih u toku sa informacijama i praćenjem u stvarnom vremenu koje čine vozača delom bezbednog sistema koji se može nositi.

Osiguranje da radnici znaju kako pravilno da koriste i održavaju svoje nosive uređaje prvi je korak u uvidu u šire, korisnije usvajanje. Nema sumnje da ovi proizvodi menjaju način na koji logističke kompanije skeniraju, obrađuju i isporučuju svoje predmete. Do 2021. godine očekuje se da će isporuka korporativnih uređaja dostići 151 milion – dokaz velike potražnje za novim rešenjima u logističkoj industriji.

Čak je i ova procena verovatno na donjem kraju onoga što možemo očekivati do sledeće godine. Promene koje je donela pandemija COVID-19 stvorile su povećanu hitnost za korišćenje najnovije tehnologije u pravcu izbegavanja hitnih slučajeva na radnom mestu. Kompanije koje povećavaju ulaganje u prenosive uređaje u logistici mogu smanjiti verovatnoću prenosa putem funkcija praćenja kontakata i socijalnog udaljavanja ugrađenih u neke uređaje, dok istovremeno poboljšavaju efikasnost skeniranja pomoću prstenastih, ručnih i pametnih skenera naočara.

Ove promene su mogle potrajati godinama pre pandemije – ali sada, kako kompanije širom sveta počinju put ka ponovnom otvaranju, možemo očekivati da će nosivi uređaji postati glavni oslonac logističke industrije tokom sledeće godine. Povećana sigurnost, poboljšana efikasnost i povećano samopouzdanje radnika glavne su prednosti u primeni nosivih uređaja u logističkoj industriji. Kompanije bi trebale biti u potrazi za šansama da poboljšaju svoje poslovanje koristeći ove proizvode, posebno jer nastoje da urade svoj deo smanjenja širenja COVID-19 i održavanja svog poslovanja što je moguće sigurnijim i efikasnijim.

izvor:trans.info