Šest primarnih procesa skladišta i kako ih optimizovati

Šest osnovnih skladišnih procesa obuhvataju prijem, odlaganje, čuvanje, komisioniranje, pakovanje i otprema. Optimizacija ovih šest procesa omogućava vam da pojednostavite rad vašeg skladišta, smanjite troškove i greške i postignete veću stopu narudžbi. U ovom članku biće reči o svakom procesu skladištenja, kako bi razumeli i efikasno optimizovali poslovanje. Nakon objašnjenja svakog postupaka, navedene su opšte preporuke za optimizaciju svakog od njih.

1. Prijem

Prijem je prvi proces skladištenja i jedan od najvažnijih. Da bi se pravilno sproveo postupak prijema, magacin treba da bude u mogućnosti da potvrdi da je primio pravi proizvod, u pravoj količini, u pravom stanju i u pravo vreme. Ako se to ne omogući, biće realnih posledica na sve naredne operacije.

Prijem ili primanje robe, podrazumeva i prenošenje odgovornosti za robu u skladište. Ovo stavlja odgovornost na magacin u delu održavanja stanja robe do momenta otpreme i isporuke. Pravilno primanje robe omogući će vam da filtrirate oštećenu robu i izbegnete odgovornost za nju.

Kako da optimizujete:

Cilj optimizacije procesa prijema skladišta je da se teret efikasno i pravilno primi i da se izbegne nagomilavanje na prijemnim dokovima. Rešenja kao što su električni paletni transporteri i konvejeri, omogućiće vam da brzo i efikasnije istovarite teret i očistite prikolice. Pored toga, dimenzioneri automatizuju snimanje težine i dimenzija paketa i palete kako bi ubrzali obradu prijema i dobili sertifikovana merenja. Konačno, softver poput sistema upravljanja procesom rada i rasporeda dokumenata omogućava vam da pravilno rasporedite pravu količinu osoblja precizno predviđajući nadolazeće pošiljke.

2. Odlaganje

Prevoz robe (odlaganje) je drugi skladišni postupak i predstavlja premeštanje robe s prijemnog pristaništa do najoptimalnijeg mesta skladišta. Ako se roba ne postavi na njihovo najidealnije mesto, može se umanjiti produktivnost rada skladišta. Ako se roba pravilno odloži, dobija se nekoliko prednosti:

– Teret se skladišti brže i efikasnije

– Vreme prevoza je svedeno na minimum

– Osigurana je sigurnost robe i zaposlenih

– Maksimalna iskorišćenost magacinskog prostora

– Teret je lakše i brže pronaći, pratiti i preuzeti

Kako da optimizujete:

Cilj optimizacije ovog procesa je premeštanje robe, u cilju skladištenja, na njihovo najoptimalnije mesto, i to na brz i efikasan način. Softver, poput sistema za upravljanje prostorom i slotovima, automatski dodeljuje optimalna mesta za svaki teret, kako bi se omogućio pojednostavljen proces puta i maksimalno iskorišćenje prostora. Pored toga, mobilne aplikacije i uređaji upućuju službenike da skladište teret na pravom mestu.

3. Čuvanje

Čuvanje, odnosno skladištenje, je skladišni proces u kome se roba smešta u njihov najprikladniji prostor za skladištenje. Ako se pravilno izvrši, postupak skladištenja maksimalno povećava raspoloživi prostor u vašem skladištu i povećava efikasnost rada.

Kako da optimizujete:

Optimizacija procesa skladištenja je moguća samo ako se odgovarajuće KPI-ovi pravilno prate. Imajući softver koji automatski izračunava iskorištenost vašeg skladišta i prati prave KPI za skladištenje, omogućiće vam da odredite koliko je efikasan svaki aspekt vašeg procesa skladištenja. Sistemi za optimizaciju slotova mogu vam takođe pomoći pri dodeljivanju najboljeg mesta za skladištenje određenog tereta. I na kraju, korišćenje ispravnog skladišnog sistema u skladu sa veličinom vašeg objekta i kombinacijom proizvoda omogućava vam maksimiziranje horizontalnih i vertikalnih prostora uz poboljšanje efikasnosti skladišta.

4. Komisioniranje

Komisioniranje je skladišni postupak koji sakuplja proizvode u skladište da bi ispunio narudžbe kupaca. Budući da je to najskuplji proces u skladištu, koji sadrži čak 55% ukupnih operativnih troškova, optimizacija ovog procesa će vam omogućiti da značajno smanjite troškove i povećate efikasnost vašeg skladišta. Pojednostavljivanje ovog postupka takođe bi trebalo da bude usmereno na dostizanje veće tačnosti, jer greške mogu imati direktan uticaj na zadovoljstvo vaših kupaca.

Kako da optimizujete:

Jedan od načina za optimizaciju procesa komisioniranja je uvođenje pravih tehnologija. Tehnologije poput mobilnih i nosivih materijala mogu pojednostaviti postupak preuzimanja, jer službenicima omogućavaju da bežično pregledaju spiskove za biranje robe, pristupe sistemima u realnom vremenu i skeniraju bilo gde u skladištu. Ostale održive opcije uključuju sprovođenje ABC analize radi poboljšanja izgleda vašeg skladišta, odabir ispravne metodologije biranja i korištenje softvera za navođenje službenika u pravilnom izvođenju postupka biranja robe.

5. Pakovanje

Pakovanje je skladišni postupak koji objedinjuje odabrane predmete u prodajnom nalogu i priprema ih za isporuku kupcu. Jedan od glavnih zadataka pakovanja je osigurati da štete budu smanjene od vremena kada artikli napuste skladište. Uz to, pakovanje mora biti dovoljno lagana da se ne poveća težina robe i minimalno dovoljna za kontrolu troškova pakovanja.

Kako da optimizujete:

Optimizacija procesa pakovanja može se obaviti korišćenjem softvera za navođenje zaposlenih službenika u izvršavanju zadataka. Pod uslovom da sistem za pakovanje sadrži sve potrebne podatke, kao što su dimenzije i težina, sistem može automatski odrediti vrstu i količinu ambalažnog materijala, koji će čuvati predmet i održavati niske troškove pakovanja.

6. Otprema

Završni skladišni postupak je otprema i početak prelaska robe od skladišta do kupca. Otprema, i na kraju dostava, smatraju se uspešnim samo ako se ispravna porudžbina sortira i utovari, otpremi pravom kupcu, prođe kroz pravi tranzitni režim i isporuči se sigurno i na vreme.

Prethodni procesi, kao što su naručivanje, način preuzimanja, komisioniranje i pakovanje, takođe su od vitalnog značaja za uspeh otpreme jer uveliko utiču na to da li je narudžba izvršena tačno i sigurno.

Kako da optimizujete:

Za optimizaciju procesa otpreme presudno je imati softverski sistem za pojednostavljenje mnogih zadataka. Sistemi upravljanja procesom rada omogućavaju vam da dodelite pravu količinu resursa da biste sprečili prekomernu ili nedovoljnu alokaciju resursa. Imajući mobilnu aplikaciju i uređaj za otpremu omogućava vam prave informacije u ruci i u realnom vremenu za verifikaciju pošiljaka na izlazu. Sistemi za utovar vam mogu omogućiti vodiče koji jasno upućuju kako bezbedno i efikasno ukrcati teret.

Industrija skladišta raste kao odgovor na razvoj i porast e-trgovine, globalizaciju i trend outsourcinga skladišnih usluga. Sve ove velike promene na tržištu su prilike na koje spremno treba reagovati, poduzimanjem brzih akcija za optimizaciju procesa skladišta.

izvor: articles.cyzerg.com

Image by Pashminu Mansukhani from Pixabay

Pročitajte i...