Raste evropska potražnja za skladištima

Pandemija Koronavirusa ubrzava rast e-trgovine, uključujući prekograničnu onlajn prodaju između kineskih prodavaca i evropskih kupaca. Rast kupovine putem interneta doveo je do nestašice skladišta u Evropi i rekordnog nivoa regionalnih logističkih ulaganja u 2020. godini.

Kineska prekogranična elektronska trgovina porasla je prošle godine za 31,1%, dok su inostrana skladišta porasla za 80%. Elektronska trgovina je već rasla pre nego što je pandemija primorala ljude da ostanu kod kuće, a prodavnice da se zatvore. Pandemija je verovatno ubrzala tempo usvajanja e-trgovine za oko 12 meseci. Jedan od izazova za preduzeća je brzo ispunjavanje zahteva porudžbina, a kompanije koje su se nekada oslanjale na lance snabdevanja raširene širom sveta suočavaju se sa nedostatkom brodskih kontejnera, što je rezultiralo visokim troškovima isporuke i dugim čekanjem.

Ukupna ulaganja u evropsku logistiku prošle godine porasla su na 38,64 milijarde evra (46,5 milijardi dolara), što je najviše zabeleženo od 2013. godine. Evropa sada očekuje veću potražnju kineskih igrača e-trgovine koji ulaze na tržište, predvođenih Alibabom. Kompanija širi svoje prekogranično poslovanje e-trgovine, pre svega putem svoje AliEkpress platforme i Cainiao logističkog ogranka.

izvor: allthingssupplychain.com;

Image by icondigital from Pixabay

Pročitajte i...