Prodaje se Gefco. Procenjena tržišna cena je 2 milijarde evra

Vlasnici francuske logističke kompanije Gefco, ruske železnice i proizvođač automobila Stellantis, objavili su njegovu prodaju – izvestio je u sredu Rojters. Novinska agencija procenjuje da vrednost transakcije može premašiti 2 milijarde evra.


JP Morgan i Rothschild & Co, kojima je poverena prodaja, već su pronašli nekoliko zainteresovanih strana, piše Rojters. Prema francuskom finansijskom listu „Les Echos“, nekoliko izvora je to potvrdilo, a prema pisanju portala trans.info, očekuje se komentar iz Gefco-a.


Finansijski problemi i pravni postupci


Gefco nudi rešenja lanca snabdevanja i logistiku za automobilsku industriju. Grupa deluje u 47 zemalja i opslužuje 300 lokacija širom sveta.


U 2020. godini prihodi su iznosili 3,8 milijardi EUR, što je značajan pad od 19,7%. u poređenju sa finansijskom 2019. Takođe je došlo do smanjenja ponovljene EBIT marže na 3,7%. (u poređenju sa 4,3% u 2019. godini).


Ali kompanija se u novije vreme takođe morala suočiti sa drugačijom teškoćom: četvorica čelnika kompanije stavljena su u policijski pritvor u martu u okviru trogodišnje međunarodne istrage o neprijavljenom radu vozača kamiona. Tada su optužena četvorica direktora.


Pomenuta istraga dovela je do hapšenja ukupno deset osoba. Navodi se da je deset pojedinaca bilo odgovorno za mrežu vozača kamiona iz Poljske i Slovačke koji su se vozili u Francuskoj, a da njihov rad nije prijavljen.

*izvor: trans.info; foto: theloadstar.com/pixabay.com

Pročitajte i...