Priča sa svetlom budućnošću… Teretni distributivni centar u Bremenu

Tokom 30 godina, Cargo distributivni centar (GVZ) u Bremenu pruža izvrsnost – kao mesto ulaganja i logističko čvorište. Otvoreno sredinom 1980-ih, bilo je prvo „teretno selo“ Nemačke i otvorilo je novo poglavlje u teretnom prevozu. Danas je na lokaciji smešteno više od 160 kompanija koje zapošljavaju približno 8.700 ljudi, a prostire se na površini od oko 500 hektara i nudi četiri različite opcije za prevoz tereta.
Ova lokacija ima optimalne saobraćajne veze sa drumskim, železničkim i vodenim saobraćajem, a širok spektar usluga uključuje i avionski prevoz, zahvaljujući blizini aerodroma Bremen. Bremenski teretni distributivni centar je takođe jedini terminal za integrisani drumsko-železnički transport u Nemačkoj koji posluje isključivo u privatnom sektoru.
Kargo distributivni centar u Bremenu ima impresivne rezultate na raznim rang listama. Studije pokazuju da je to jedno od vodećih evropskih međunarodnih logističkih čvorišta, od 2020. godine broj jedan u Evropi, zauzevši drugo mesto 2010. i 2015. godine.

Odlična lokacija sa dobrim vezama

Osnovna snaga Centra za distribuciju tereta u Bremenu je njegov geografski položaj. Nalazi se u srcu luka Severnog lanca i nudi direktne veze do luka u Hamburgu, Bremerhavenu i Wilhelmshavenu. Njegova lokacija je strateški važna za unutrašnji transport. 281 auto-stanica čini lokaciju još pristupačnijom. Pored poboljšanja protoka saobraćaja, Bremen direktno povezuje sa JadeWeserPortom preko B6 i A28 / A29, a od 2025. godine takođe će povezivati A1 i A27. Direktna veza do A27 uštedeće vreme i novac i biće korisna za kontejnerski saobraćaj do Bremerhavena.

Razvojni potencijal za kompanije povezane sa logistikom

Pored toga što je dom najvećem evropskom veliko zalivnom skladištu i globalnim igračima u logistici, Cargo distributivni centar u Bremenu privlači prevoznike, dobavljače usluga i logističke kompanije, kao i industrijska preduzeća i trgovce na malo koji koriste prednosti njihovih usluga. Prema Bremeninvest-ovom izveštaju o tržištu nekretnina (u Nemačkoj), obim logističkog prostora u Cargo distribucijskom centru povećan je na preko 1,3 miliona kvadratnih metara.

Mogućnosti za saradnju

Centar je dizajniran tako da maksimalno iskoristi mogućnosti za saradnju između kompanija sa ondašnjim sedištem. Ovom važnom funkcijom upravlja Razvojna agencija za teretni distributivni centar (GVZe), koja služi kao pokretač i posrednik u poslovnoj saradnji.
GVZe zastupa interese kompanija sa sedištem u Centru za distribuciju tereta, koji su ujedno partneri u GVZe. Udruženje deluje kao platforma za usluge i komunikaciju između samih partnera i prema široj javnosti. Opseg usluga koje GVZe nudi svojim partnerima, od zastupanja njihovih interesa i nuđenja poslovne podrške do omogućavanja zajedničkog istraživanja i pružanja praktičnog upravljanja projektima, i stepen do kojeg su njegove usluge zauzete, jedinstven je među teretnim selima Nemačke.
Pogled u budućnost

Dalje širenje integrisanog transporta, koje povezuje nemačke morske luke sa ostatkom Nemačke i do Italije, i dalje će igrati važnu ulogu u budućnosti. Postoje i područja inovacija, kao što su vodonik i tečni prirodni gas, tehnologije kojima je cilj da pomognu teretnom sektoru da premoste jaz u budućnost. Prva stanica za punjenje tečnog prirodnog gasa trebalo bi da se otvori krajem godine. Strategija za budućnost dopunjena je inovativnim konceptima distribucije, poput pilot-projekta Urban-Bre. Ubuduće će se prikupljati roba za isporuku namenjena užem centru grada Bremena pre objedinjene otpreme. Električni teretni bicikli će tada preuzeti isporuku „poslednjeg kilometra“, s ciljem da distribuciju učine ekološki prihvatljivijom i održivijom.

izvor: www.wfb-bremen.de

Foto di Claus Juntke da Pixabay