Povratna logistika konačno dobija svoju digitalnu transformaciju

Digitalna tehnologija transformiše industriju širom sveta. Od restorana do maloprodaje, inovativni uređaji i softver pomažu preduzećima da rade efikasnije i služe svojim kupcima bolje nego ikad pre. Sa svim različitim oblicima koje digitalna tehnologija može poprimiti, brendovi gotovo uvek mogu naći rešenje za poboljšanje načina poslovanja. Od veštačke inteligencije i podataka do proširene stvarnosti, virtualne stvarnosti i automatizacije, nedostatak izbora nije problem kada je reč o digitalnoj transformaciji. Međutim, jedna industrija koja se relativno sporo ulazi u voz digitalne transformacije je povratna logistika. To se sada počinje menjati i kompanije traže načine kako da koriste inovativne tehnologije kako bi olakšale povraćaj potrošača.

Povratna logistika

Zašto je onda povratna logistika toliko sporo došla do tabele digitalne transformacije? Za početak je povratna logistika uglavnom vanmrežni proces – primanje vraćene robe, procena i obrada, zatim odlaganje ili priprema za preprodaju. Međutim, treba gledati samo u druge tradicionalno offline industrije – kao što su taksiji ili restorani – da biste videli kako digitalna tehnologija može da poremeti ove prostore.

Digitalna transformacija sa sobom donosi potrebu za često značajnim novčanim ulaganjima i treba ih prodati donosiocima odluka. Problem sa tim je u tome što, kako bi prodali digitalnu transformaciju, oni koji vrše prodaju treba da pokažu kako će njegova primena doneti vrednost poslu.

To je lako s maloprodajom soba – digitalna tehnologija pruža sjajna korisnička iskustva u kojima potrošači mogu uživati iz prve ruke. Tehnologija može dovesti više ljudi u vašu prodavnicu da potroše teško zarađenu gotovinu.

Međutim, sa procesima u zaleđu, kao što je povratna logistika, vrednost je mnogo teže demonstrirati. Potrošački povrati već koštaju brendove značajan iznos novca. U SAD-u se procenjuje da će samo isporuke povratka sledeće godine dostići 550 milijardi dolara – i to pre nego što razmislite o drugim skupocenim faktorima kao što su nadoknađivanje troškova i gubici otpada.

Međutim, ručni procesi tradicionalno implementirani u povratnu logistiku su neefikasni i neodrživi i mogu se značajno ojačati digitalnom tehnologijom. Iako se neki povrati mogu preprodati, ogromna broj ne može, pa ih treba skladištiti ili odlagati – zauzimati dragoceni skladišni prostor a samim ti i dodatni trošak.Sam put je neeefikasan i glomazan. Predmeti idu od potrošača do maloprodaje, do prodavca, likvidatora, radnika, preprodavača, do sekundarnog krajnjeg korisnika. Ne samo da je ovo logistička noćna mora, već ostavlja veliku emisiju ugljenika, s tim da prevoz može potencijalno da pređe stotine kilometara.

Digitalna transformacija

Napredne platforme podataka su sjajna podloga za povratnu logistiku i mogu revolucionirati obradu vraćenih predmeta. Softver kao servisna platforma može koristiti sofisticiranu analizu podataka da bi automatski odredio najbolji kanal za vraćene stavke. Odluke kao što su da li će se obnoviti, preusmeriti, likvidirati ili odbaciti vraćene proizvode softver može dodeliti na osnovu istorijskih podataka i drugih informacija ažuriranih u realnom vremenu. Prodavci mogu uštedeti vreme i novac brzom obradom i praćenjem povrata – čineći povratnu logistiku efikasnijom i smanjujući broj predmeta koji završe u smeću.

Iz perspektive korisničke usluge, aplikacije za pametne telefone pomažu maloprodajnim markama da proces vraćanja neželjenih predmeta postane daleko pojednostavljeniji i praktičniji proces. Aplikacije mogu pomoći kupcu da obradi povrat i čak im odobri trenutni povrat novca – nakon što povrat odobri. Ostale aplikacije omogućavaju kupcima da uporede troškove slanja, pomažući im da uštede novac na povezanim cenama proizvoda koji se vraćaju.

Platforme za online aukcije takođe mogu pomoći da proces prodaje vraćenih predmeta bude jeftiniji i jednostavniji. Umesto da se dogovore da se predmeti otpreme u centre za likvidaciju, oni se mogu prodati globalnoj mreži kupaca. Ovi kupci su zainteresovani za proizvode u svim uslovima – pomažu u ostvarivanju dodatnog prihoda, smanjujući broj predmeta koji završavaju na deponiji i smanjuju odgovarajuću emisiju ugljenika.

Konačno, blockchain – tehnologija koja podupire kripto valute – takođe se može koristiti da se povratna logistika učini transparentnijom i sigurnijom. “Rukovodioci transporta i logistike takođe mogu koristiti blockchain da bi smanjili zamorne metode sledivosti u svojim lancima snabdevanja”, “Da bi se to dogodilo, transportne i logističke kompanije moraju početi da uspostavljaju poverenje kao temelj kolaborativnog blok-ekosistema. Mogli bi da koriste blockchain za poboljšanje složenih procesa povratne logistike, jer blockchain pruža dokazan trag informacija koje se mogu brzo koristiti do povratka do tačke porekla.” Blockchain se tek mora dokazati izvan kriptovaluta, ali obećanje koje nudi tehnologija – posebno u logistici – je veliko.

Završne misli

Digitalna transformacija konačno počinje pronalaziti svoj put u povratnoj logističkoj industriji. Bilo da se radi o blockchain-u, veštačkoj inteligenciji zasnovanoj na podacima, digitalnim platformama za preprodaju ili aplikacijama za pametne telefone, digitalna tehnologija ima moć za bolji i efikasniji povraćaj za potrošače.

izvor: consumerreturns.wbresearch.com

foto:

Pročitajte i...