Povratna logistika: Ko to dobro radi?

Bilo bi primamljivo razmišljati o povratnoj logistici kao o naprednoj logici koja se radi unazad. Primamljivo, ali pogrešno. Povratna logistika nije prosto brzina za vožnju unazad. Skoro sve se može promeniti. Ne vraćaju se proizvodi u unapred definisanim rasporedima. Ne vraćaju se čak ni u onom stanju u kojem su izašli.

Povratna logistika takođe može imati dramatični efekat na usmeravanje bogatstva kompanije. Idite u jednom smeru i možete povećati profitabilnost, lojalnost kupaca i imidž marke. Idite drugim putem i puštaćete dolare, gubiti kupce, pa čak i poštovati propise o tome šta da rade sa stvarima koje ljudi više ne žele. Povratna logistika je, prema tome, vredna obavljanja i vredi je raditi ispravno. Gledajući primere iz stvarnog života za inspiraciju, možemo se zapitati: „Ko dobro izvršava povratnu logistiku?“ Kompanije poput Sears, Dell i Zappos često se navode kao modeli koje treba slediti za povratnu logistiku. Ipak, takođe se moramo pitati šta „dobro radi“ znači u ovom kontekstu, posebno ako želimo znati koliko se uspeh drugih može primeniti na nečiju organizaciju.

Prvo shvatite „Šta“ i „Zašto“

Idemo korak nazad. Povratna logistika, iako nije suprotna logistici prema napred, još uvek se odnosi na proizvode koji se kreću unazad u lancu snabdevanja. Izraz povratna logistika se često koristi za proizvode koji su već stigli do krajnje prodajne lokacije ili ih je kupac kupio. Međutim, zapamtite da će proizvodi ili podsklopovi koji nikada nisu napustili fabriku možda morati da putuju unazad jednu ili više faza duž lanca snabdevanja. Ovo se takođe kvalifikuje kao povratna logistika. Razlozi zbog kojih je potrebna povratna logistika mogu biti različiti. Kupci mogu smatrati da je proizvod neispravan ili neprikladan za njihove potrebe. Možda su naručili više nego što je potrebno. Oni su se možda jednostavno predomislili. Proizvođači mogu opozvati zalihe zbog nedostataka ili zameniti starije proizvode novijim. Oni se mogu prisetiti zaliha prodavaca ili ih ponovo obraditi jer je istekao datum prodaje ili je potražnja nedovoljna.

Mnogo prikaza performansi povratne logistike

Različite strane procenjuju da li je povratna logistika urađena dobro ili loše na različite načine. Za kupce, kvalitet povratne logistike vrti se oko toga kojom lakoćom mogu da vrate proizvod i povrate novac koji su platili prilikom kupovine. Američki pioniri maloprodaje, Sears i J.C. Penney, shvatili su to pre jednog veka, kada su ponudili garancije za povrat novca svojoj klijenteli. To je značilo da su se kupci osećali sigurno tokom kupovine, dok su kompanije povećavale prodaju i lojalnost kupaca.

Sa stanovišta isporuke, povratna logistika funkcioniše dobro kada se proizvod koji se vraća usmeri direktno na ispravno mesto. U proizvodnom pogonu povratne logističke performanse vežu se za novac ili materijale koji se mogu povratiti samim proizvodom. To bi moglo biti preprodajom, popravkom, obnovom ili vraćanjem delova vrednosti. Za regulatore i javnost, povratna logistika može se proceniti koliko je bezbedan i koliko je zelen proces, na primer, recikliranje proizvoda umesto bacanja na deponiju. Neke procene stavljaju povrat proizvoda na 6% od ukupnih prihoda od prodaje. Pored toga, povrati obično koštaju više nego izlazne pošiljke – na primer, 3 do 4 puta više za tradicionalne maloprodajne kompanije. Jasno je da se uspešna povratna logistika ne može prepustiti sreći. Plan je neophodan.

izvor: logisticsbureau.com

Photo by Markus Spiske from Pexels

Pročitajte i...