Posledice korona virusa na lanac snabdevanja i industriju: Nadoknada kineskih dobavljača ili viša sila

Jedna od brojnih posledica epidemije korona virusa u Kini, jeste gašenje mnogih fabrika i zaustavljanje proizvodnje. To se snažno odražava na svetsku industriju, koja se snabdeva sredstvima za proizvodnju iz kineskih postrojenja. Kako obustava isporuke prema kineskim partnerima često uzrokuje zastoj proizvodnih linija, kompanije već ostvaruju ozbiljne gubitke. Takođe se čini da kupci zavisni od kineske industrije, verovatno neće moći da računaju na bilo kakvu naknadu u tom pogledu.

Kineski savet za unapređenje međunarodne trgovine (CCPIT) obavestio je već prve nedelje februara da je izdao svoju prvu potvrdu o višoj sili koja se odnosi na korona virusnu bolest (2019-nCoV). Potvrda je izdata proizvođaču auto delova u mestu Huzhou u provinciji Zhejiang. Ovakav Sertifikat može pomoći kineskoj kompaniji da minimizira odgovornost za neizvršenje ugovora, koje je posledica globalne epidemije. U ovom konkretnom slučaju, kineska kompanija koja proizvodi kućišta upravljača za fabriku Peugeot u Africi, nije bila u stanju da isporuči proizvode na vreme. A posledice kršenja ugovora su izuzetno teške. Da Kinezi nisu pružili zakonsku potvrdu razloga neispunjavanja ugovora na vreme, plaćanje kazne za kršenje ugovora u iznosu od 2,4 miliona juana ne bi bila jedina posledica. Francuska kompanija bi takođe mogla da zatraži nadoknadu za dvonedeljni prekid proizvodne linije. A to bi značilo troškove oko 30 miliona juana.

Sertifikat više sile pruža zaštitu od zahteva za kompenzacijom

Prema CCPIT-u, potvrda više sile je dokument koji potvrđuje njenu pojavu. Izdaje se na zahtev sa svrhom primene u privrednim sporovima. Takav dokument može delimično ili u potpunosti osloboditi stranke odgovornosti za neizvođenje, neispravno izvršenje i odloženo izvršenje. Prema rečima Ian Iun-a, zamenika generalnog direktora CCPIT-ovog komercijalnog sertifikacionog centra, potvrdu više sile priznaju vlade, carine, privredne komore i kompanije u više od 200 zemalja i regiona širom sveta. Prema medijskim izveštajima, u prvoj polovini februara 2020. godine, CCPIT je izdao oko 1.600 potvrda više sile za kompanije iz 30 industrijskih oblasti. Dokumenta se odnose na ugovore čija je procenjena vrednost 110 milijardi juana. Istovremeno, Savet dodaje da su neke kompanije prezentovale Sertifikate svojim klijentima i sklopile dogovor za kasnije izvršavanje datih naloga, bez ikakvih zakonskih obaveza.

izvor: trans.info

foto: airwaysmag.com

Pročitajte i...